Facebook
dawniej: Wydział Technologii Żywności, Wydział Technologii Rolno-Spożywczej

photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności

wtorek 8.10.2013
zbmz

Kierownik: dr hab. Stanisław Błażejak, prof. SGGW

Tel. (022) 59 37 658

Fax. (022) 59 37 681

e-mail: zbmz@sggw.pl

Pracownicy

Oferta dla praktyki

  • Badania mikrobiologiczne surowców i produktów spożywczych zgodnie z normami PN-ISO (głównie w zakresie: Salmonella, gronkowców koagulazododatnich, pałeczek z grupy coli, ogólnej liczby bakterii i grzybów, beztlenowców przetrwalnikujacych).
  • Ustalanie / weryfikacja terminu przydatności do spożycia produktów spożywczych.
  • Ocena trwałości mikrobiologicznej wyrobów kosmetycznych.
  • Zmiany jakościowe i ilościowe mikroflory w czasie prób przechowalniczych żywności.
  • Ekspertyzy i doradztwo z zakresu mikrobiologii żywności i przemysłów fermentacyjnych.

Badania

  • Badania podstawowe i technologiczne wybranych szczepów drożdży przemysłowych:
    • wpływ wybranych biostymulatorów na aktywność fermentacyjną drożdży piekarskich,
    • badania nad naturalnym wiązaniem biopierwiastków przez wybrane szczepy drożdży,
    • badania nad ciągłą fermentacją winiarską.
  • Wykorzystanie drobnoustrojów i produktów ich metabolizmu w przemyśle spożywczym i żywieniu:
    • biosynteza pullulanu i jego zastosowanie do przedłużania trwałości surowców i produktów spożywczych,
    • biotransformacja kwasu trans-cynamonowego do L-fenyloalaniny przez drożdże rodzaju Rhodotorula,
    • biosynteza folianów przez drożdże z rodzaju Saccharomyces, biosynteza dihydroksyacetonu przez bakterie octowe i otrzymywanie preparatów enzymów lipolitycznych z wybranych szczepów drożdży o wysokiej aktywności hydrolitycznej;
    • wykorzystanie mieszanych kultur drożdży i bakterii octowych do utylizacji glicerolu.
  • Przeciwdrobnoustrojowa aktywność ekstraktów roślinnych.
  • Wykorzystanie klasycznych metod analizy mikrobiologicznej i inżynierii genetycznej w wykrywaniu, charakterystyce i uszlachetnianiu cech technologicznych drobnoustrojów.

Dydaktyka

  • Mikrobiologia ogólna, żywności i techniczna.
  • Technologia specjalizacyjna: gorzelnictwo i drożdżownictwo, winiarstwo, browarnictwo, mikrobiologia żywności, genetyka i inżynieria genetyczna drobnoustrojów, modyfikacje genetyczne drobnoustrojów przemysłowych.
  • Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii.
  • Biotechnologiczne wykorzystanie grzybów (drożdży i pleśni).
  • Współczesne techniki monitoringu zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności.

Copyright © 2013 – Wydział Nauk o Żywności - *Zaloguj się* - Napisz do administratora stron -