Fakultety

Przedmioty obieralne stopień I

  1. Alergeny w żywności
  2. Alternatywne surowce do otrzymywania olejów jadalnych
  3. Apertyzacja
  4. Bakterie mlekowe w technologii żywności
  5. Biopolimery w produkcji opakowań do żywności
  6. Biotechnologiczne zastosowanie bakterii octowych
  7. Dodatki do żywności – aspekty technologiczne
  8. Dodatki do żywności – aspekty zdrowotne
  9. Domowy wyrób serów i wędlin
  10. Drożdże jako mikroorganizm modelowy w badaniach biotechnologicznych
  11. Ekologia w produkcji żywności
  12. Etyka biznesu
  13. Kreatywne myślenie
  14. Mikroorganizmy jako źródła składników bioaktywnych i funkcjonalnych technologicznie
  15. Miód i inne produkty pszczele
  16. Mykologia w technologii żywności
  17. Niekonwencjonalne metody produkcji piwa
  18. Percepcja sensoryczna żywności
  19. Podstawy dietetyki
  20. Podstawy eksploatacji maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym
  21. Podstawy logistyki
  22. Polityka wyżywienia ludności
  23. Polskie superowoce
  24. Przechowalnictwo żywności – warunki i zmiany w trakcie przechowywania
  25. Przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne w żywności
  26. Przekąski i napoje bezalkoholowe-charakterystyka i technologia
  27. System bezpieczeństwa żywności HAACP w przemysle spozywczym
  28. Systemy zapewnienia jakości
  29. Systemy zarządzania w laboratorium
  30. Techniki komputerowe w opracowaniu i prezentacji wyników
  31. Tłuszcze w technologii żywności
  32. Towaroznawstwo surowców i produktów przemysłu spożywczego
  33. Tradycja i nowoczesność w produkcji spirytusu i wódek
  34. Walidacja metod analitycznych
  35. Właściwości teksturalne produktów spożywczych
  36. Wykorzystanie drożdży w technologii
  37. Zamrażalnictwo żywności
  38. Zarzadzanie zasobami ludzkimi
  39. Zielona chemia w przemyśle spożywczym
  40. Zioła, żywność i zdrowie
  41. Żywność dla dzieci
  42. Żywność minimalnie przetworzona
  43. Żywność specjalna

Przedmioty obieralne stopień II

  1. Alcoholic beverage and human being
  2. Białka i węglowodany – aspekty żywieniowe i technologiczne
  3. Bioactive food components
  4. Bioengineering in Food Industry
  5. Carcinogens in Food
  6. Cutting-edge technologies in food industry
  7. Design thinking in food technology
  8. Drobnoustroje a środowisko żywności
  9. Drugs, medicines and smart food components and additives
  10. Drying
  11. Food contact materials-Food packaging
  12. Instrumental methods for biological sample (mixture) analysis
  13. Modyfikowanie surowców pochodzenia zwierzęcego
  14. Nowe metody w analizie żywności
  15. Nutrigenimics – what food says to our genes
  16. Positive and negative food substances
  17. Technologia chowu a jakośd produktów pochodzenia zwierzęcego
  18. Technologia preparatów enzymatycznych
  19. Wykorzystanie przetwórcze ryb i bezkręgowców morskich
  20. Zafałszowanie żywności i metody ich wykrywania
  21. Żywność instant