Przedmioty obieralne stopień I
- Alergeny w żywności
- Alternatywne surowce do otrzymywania olejów jadalnych
- Apertyzacja
- Bakterie mlekowe w technologii żywności
- Biopolimery w produkcji opakowań do żywności
- Biotechnologiczne zastosowanie bakterii octowych
- Dodatki do żywności – aspekty technologiczne
- Dodatki do żywności – aspekty zdrowotne
- Domowy wyrób serów i wędlin
- Drożdże jako mikroorganizm modelowy w badaniach biotechnologicznych
- Ekologia w produkcji żywności
- Etyka biznesu
- Kreatywne myślenie
- Mikroorganizmy jako źródła składników bioaktywnych i funkcjonalnych technologicznie
- Miód i inne produkty pszczele
- Mykologia w technologii żywności
- Niekonwencjonalne metody produkcji piwa
- Percepcja sensoryczna żywności
- Podstawy dietetyki
- Podstawy eksploatacji maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym
- Podstawy logistyki
- Polityka wyżywienia ludności
- Polskie superowoce
- Przechowalnictwo żywności – warunki i zmiany w trakcie przechowywania
- Przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne w żywności
- Przekąski i napoje bezalkoholowe-charakterystyka i technologia
- System bezpieczeństwa żywności HAACP w przemysle spozywczym
- Systemy zapewnienia jakości
- Systemy zarządzania w laboratorium
- Techniki komputerowe w opracowaniu i prezentacji wyników
- Tłuszcze w technologii żywności
- Towaroznawstwo surowców i produktów przemysłu spożywczego
- Tradycja i nowoczesność w produkcji spirytusu i wódek
- Walidacja metod analitycznych
- Właściwości teksturalne produktów spożywczych
- Wykorzystanie drożdży w technologii
- Zamrażalnictwo żywności
- Zarzadzanie zasobami ludzkimi
- Zielona chemia w przemyśle spożywczym
- Zioła, żywność i zdrowie
- Żywność dla dzieci
- Żywność minimalnie przetworzona
- Żywność specjalna
Przedmioty obieralne stopień II
- Alcoholic beverage and human being
- Białka i węglowodany – aspekty żywieniowe i technologiczne
- Bioactive food components
- Bioengineering in Food Industry
- Carcinogens in Food
- Cutting-edge technologies in food industry
- Design thinking in food technology
- Drobnoustroje a środowisko żywności
- Drugs, medicines and smart food components and additives
- Drying
- Food contact materials-Food packaging
- Instrumental methods for biological sample (mixture) analysis
- Modyfikowanie surowców pochodzenia zwierzęcego
- Nowe metody w analizie żywności
- Nutrigenimics – what food says to our genes
- Positive and negative food substances
- Technologia chowu a jakośd produktów pochodzenia zwierzęcego
- Technologia preparatów enzymatycznych
- Wykorzystanie przetwórcze ryb i bezkręgowców morskich
- Zafałszowanie żywności i metody ich wykrywania
- Żywność instant