Zakład Technologii Owoców i Warzyw

Kierownik: dr inż. Iwona Ścibisz

Tel. (0 22) 59 37 523 (21)

Fax. (0 22) 59 37 544

e-mail: iwona_scibisz@sggw.pl

Pracownicy zakładu

Oferta dla praktyki

  • Konsultacje dotyczące technologii przetwarzania surowców owocowych i warzywnych oraz metod badania jakości przetworów i dodatków do żywności stosowanych w branży owocowo-warzywnej.
  • Analizy fizyko-chemiczne owoców i warzyw oraz ich przetworów, oznaczenie barwy, mętności, lepkości, gęstości.
  • Oznaczenie pH, zawartości ekstraktu, kwasowości ogólnej, kwasowości lotnej.
  • Oznaczenie zawartości suchej substancji, popiołu, alkaliczności popiołu, substancji nierozpuszczalnych w wodzie, piasku.
  • Oznaczenie zdolności żelowania oraz stopnia zestryfikowania preparatów pektynowych.
  • Oznaczenie zawartości cukrów bezpośrednio redukujących oraz ogółem, chlorków, SO2, alkoholu etylowego, skrobi.
  • Oznaczenie metodą spektrofotometryczną zawartości barwników ogółem (antocyjany, karotenoidy,
  • chlorofilie, betacyjaniny), polifenoli ogółem, aktywności polifenylooksydazy, zawartości witaminy C, pojemności przeciwutleniającej (DPPH, ABTS, FRAP).
  • Oznaczenie metodą chromatograficzną zawartości antocyjanów, karotenoidów, kwasów fenolowych, kwasu L-askorbinowego, kwasów organicznych, hydroksymetylofurfuralu oraz cukrów.

Badania

  • Badania właściwości przeciwutleniających surowców i przetworów owocowo-warzywnych (soki, napoje, dżemy).
  • Charakterystyka składu chemicznego i przydatność technologiczna nowych gatunków i odmian owoców i warzyw: borówki wysokiej, jagody kamczackiej, gruszki azjatyckiej, dyni olbrzymiej, rokitnika oraz derenia.
  • Czynniki wpływające na stabilność antocyjanów w produktach z owoców i warzyw.
  • Wpływ czynników technologicznych i warunków przechowywania na jakość zagęszczonych soków.
  • Wykorzystanie naturalnych ekstraktów roślinnych do wzbogacania przetworów owocowych.

Dydaktyka

  • Żywność minimalnie przetworzona
  • Apertyzacja
  • Zamrażalnictwo
  • Przechowalnictwo żywności
  • Żywność dla dzieci
  • Polskie superowoce
  • Zafałszowanie żywności i metody ich wykrywania
  • Przekąski i napoje bezalkoholowe
  • Technologia specjalizacyjna:
    • kontrola techniczno-analityczna w przemyśle owocowo-warzywnym,
    • jakość i przydatność technologiczna owoców, warzyw i grzybów,
    • technologia półproduktów i produktów owocowo-warzywnych (konserwy, mrożonki, susze, soki i napoje, kiszonki, koncentraty słodzone, wina, minimalnie przetworzone owoce i warzywa, produkty pomidorowe).