12 czerwca 2010 r. w Parku Marszałka Rydza-Śmigłego odbył się 14 Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. Wydział Nauk o Żywności reprezentowany był przez Koło Naukowe Technologów Żywności. Na naszym stoisku można było zapoznać się z projektami realizowanymi przez członków Koła, m.in. liofilizowanymi owocami oraz chlebem. Zainteresowaniem cieszyły się doświadczenia związane z zamarzaniem wody pod obniżonym ciśnieniem oraz wolnymi rodnikami występującymi w herbacie, kawie i napojach. Ciekawostką była “czarna skrzynia”, w które umieszczone były preparaty ze świecącymi w ultrafiolecie bakteriami. Dla najmłodszych odkrywców przygotowane zostało stanowisko na którym można było własnoręcznie wykonać żelki z alginianu. Każdy ze zwiedzających mógł zapoznać się ze specyfiką mięsa łączonego za pomocą enzymów oraz pozytywną i negatywną rolą pleśni w technologii żywności.