Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności

Kierownik: prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz

ul. Nowoursynowska 159c

02-776 Warszawa

Tel. (22) 59 37 650

e-mail: kbmoz@sggw.pl

sekretariat: mgr Marcin Strączyński

Tel. (22) 59 37 653

Fax. (22) 59 37 681

e-mail: kizop@sggw.pl

W skład Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności wchodzą:

Pracownicy

Oferta dla praktyki

  • Badania mikrobiologiczne surowców i produktów spożywczych zgodnie z normami PN-ISO (głównie w zakresie: Salmonella, gronkowców koagulazododatnich, pałeczek z grupy coli, ogólnej liczby bakterii i grzybów, beztlenowców przetrwalnikujacych).
  • Ustalanie / weryfikacja terminu przydatności do spożycia produktów spożywczych.
  • Ocena trwałości mikrobiologicznej wyrobów kosmetycznych.
  • Zmiany jakościowe i ilościowe mikroflory w czasie prób przechowalniczych żywności.
  • Ekspertyzy i doradztwo z zakresu mikrobiologii żywności i przemysłów fermentacyjnych.

Badania

  • Badania podstawowe i technologiczne wybranych szczepów drożdży przemysłowych:
    1. wpływ wybranych biostymulatorów na aktywność fermentacyjną drożdży piekarskich,
    2. badania nad naturalnym wiązaniem biopierwiastków przez wybrane szczepy drożdży,
    3. badania nad ciągłą fermentacją winiarską.
  • Wykorzystanie drobnoustrojów i produktów ich metabolizmu w przemyśle spożywczym i żywieniu:
    1. biosynteza pullulanu i jego zastosowanie do przedłużania trwałości surowców i produktów spożywczych,
    2. biotransformacja kwasu trans-cynamonowego do L-fenyloalaniny przez drożdże rodzaju Rhodotorula,
    3. biosynteza folianów przez drożdże z rodzaju Saccharomyces, otrzymywanie preparatów enzymów lipolitycznych z wybranych szczepów drożdży o wysokiej aktywności hydrolitycznej,
    4. wykorzystanie mieszanych kultur drożdży i bakterii octowych do utylizacji glicerolu.
  • Przeciwdrobnoustrojowa aktywność ekstraktów roślinnych.
  • Wykorzystanie klasycznych metod analizy mikrobiologicznej i inżynierii genetycznej w wykrywaniu, charakterystyce i uszlachetnianiu cech technologicznych drobnoustrojów.

Dydaktyka

  • Mikrobiologia ogólna,
  • Mikrobiologia żywności,
  • Mikrobiologia techniczna,
  • Technologia specjalizacyjna: gorzelnictwo i drożdżownictwo, winiarstwo, browarnictwo, mikrobiologia żywności, genetyka i inżynieria genetyczna drobnoustrojów, modyfikacje genetyczne drobnoustrojów przemysłowych,
  • Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii i grzybów (drożdży i pleśni),
  • Współczesne techniki monitoringu zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności.