Innowator Mazowsza

innoDr inż. Anna Bzducha-Wróbel,

adiunkt Wydziału Nauk o Żywności SGGW,  otrzymała wyróżnienie za pracę doktorską w konkursie „Innowator Mazowsza” w kategorii Innowacyjny Młody Naukowiec.

W pracy pt.

„Wpływ wybranych szczepów probiotycznych z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium na zawartość kwasu linolowego o wiązaniach skoniugowanych w tłuszczu modelowych serów dojrzewających”

wykazała, że poprzez odpowiedni dobór składu mikroflory stosowanej w procesie technologicznym można wpływać na zawartość składników prozdrowotnych, tj. kwasu linolowego o wiązaniach skoniugowanych w układach modelowych produktów mlecznych. Wyniki tych badań mogą zostać wykorzystane w praktyce na skalę przemysłową w kierunku opracowania innowacyjnego produktu spożywczego o właściwościach prozdrowotnych.

030410_MG_3088

DSC_3211

030410_MG_3216