Serdecznie zapraszamy do odwiedzania stoiska naszego Wydziału (D16) na 21 Pikniku Naukowym Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. 3 czerwca 2017 w godz. 11:00-20:00 na Stadionie Narodowym.
Zobaczymy, jak naturalne substancje (ekstrakty z czosnku, cebuli, ziół itp.) wpływają na wzrost drobnoustrojów.
Porównamy jajka świeże i zepsute. Zobaczymy, jak się zachowują w wodzie, a jak na talerzu. Dowiemy się, jakie reakcje zachodzą w psującym się jajku.
Przyjrzymy się mikrobiologicznym zmianom, które zachodzą w niewłaściwie przechowywanych owocach i warzywach. Porównamy świeże i zepsute produkty spożywcze. Dowiemy się, czy i dlaczego powinno się myć owoce i warzywa przed zjedzeniem. Porozmawiamy o naturalnej mikroflorze warzyw.
więcej informacji na temat 21 Pikniku Naukowego TUTAJ