Wykaz tematów badawczych, które w 2015 roku otrzymały finansowanie w ramach wewnętrznego trybu konkursowego dla młodego pracownika nauki/uczestnika studiów doktoranckich
- Badania nad czynnikami determinującymi wysoką aktywność zewnątrzkomórkowej lipazy drożdży Yarrowia Lipolytica w podłożach zawierających lipidowe źródła węgla
- Badania nad modelowym trawieniem cholesterolu oraz produktów trawienia cholesterolu
- Badania nad wpływem ogrzewania mikrofalowego nasion rzepaku na zmiany zawartości związków fenolowych w wytłoczonym oleju przechowalniczym
- Badanie wpływu sonikacji kontaktowej na kinetykę suszenia oraz wybrane właściwości suszonej bazylii
- Ocena efektywności mikrokapsułkowania soku z czarnego bzu metodą suszenia rozpyłowego
- Ocena podatności na zbrylanie suszonych rozpyłowo emulsji stabilizowanych koncentratem białka grochu
- Ocena zdolności biosyntezy tłuszczu i b–karotenu przez drożdże Rhodotorula glutinis w podłożach z ziemniaczaną wodą sokową i glicerolem
- Optymalizacja warunków biotransformacji oleju rycynowego do gamma- dekalaktonu przez drożdże Yarrowia Lipolytica
- Właściwości przeciwdrobnoustrojowe filmów pullanowych wzbogaconych w olejek eteryczny oraz ocena ich wpływu na cechy jakościowe borówki wysokiej
- Wpływ dodatku CHIA (Salvia hispanica) na cechy sensoryczne, wartość odżywczą oraz proces czerstwienia pieczywa pszennego