- Działanie synergistyczne związków fenolowych na hamowanie wzrostu bakterii coli – Działanie synergistyczne kwasów fenolowych na hamowanie wzrostu bakterii E. coli
- Ocena zdolności wykorzystania wytłoków jabłkowych i wycierki ziemniaczanej do biosyntezy metabolitów bakterii z rodzaju Propionibacterium – Badania dotyczące zdolności biosyntezy witaminy B12 przez szczep bakterii Propionibacterium freudenreichii T82 w podłożach modelowych oraz w podłożach zawierających wybrane surowce odpadowe
- Ocena struktury i jej wpływu na wybrane właściwości fizyczne ciastek kruchych – Analiza 2D i 3D struktury ciastek kruchych o obniżonym udziale cukru
- Właściwości fizyczne, chemiczne i funkcjonalne filmów i powłok jadalnych wzbogaconych puree dyniowym – Właściwości fizykochemiczne filmów jadalnych na bazie puree dyniowego oraz ocena możliwości ich wykorzystania jako alternatywy w stosunku do pieczywa
- Badanie procesu wymywania dla urządzenia roboczego i skuteczności oddziaływania czynników myjących na usuwanie zanieczyszczeń
z powierzchni wykorzystując wybrane metody laboratoryjne – Wpływ przepływu pulsacyjnego na intensyfikację wymywania zanieczyszczeń
z testowanego odcinka rurowego - Produkcja biomasy komórkowej drożdży z rodzaju Candida utilis ATCC 9950 jako biosorbenta pierwiastków – Studia nad bioakumulacją selenu
z roztworów wodnych Na2SeO3 przez drożdże Candida Utlis ATCC 9950
z wykorzystaniem glicerolu i odpadowej ziemniaczanej wody sokowej jako składników podłoża hodowlanego - Utylizacja odpadowej frakcji glicerolu z zastosowaniem biokatalizatorów pochodzenia bakteryjnego – Utylizacja odpadowej frakcji glicerolu
w kierunku otrzymywania dihydroksyacetonu z zastosowaniem bakterii octowych Gluconobacter oxydans jako biokatalizatorów reakcji - Wpływ składu i parametrów wytwarzania oleożeli na ich parametry jakościowe – Wpływ składu i parametrów wytwarzania oleożeli na ich parametry jakościowe
- Biotechnologiczne zastosowanie drożdży Lipolytica w zagospodarowaniu odpadów przemysłu spożywczego – Zastosowanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznego w degradacji folii polilaktydowych przeznaczonych do produkcji opakowań żywnościowych
- Wpływ odwadniania osmotycznego owoców w roztworach ze składnikami wzbogacającymi na zmiany właściwości fizykochemicznych suszy – Opracowanie technologii wytwarzania wysokiej jakości suszy owocowych wzbogacanych w naturalne składniki odżywcze z zastosowaniem osmotycznego odwadniania i suszenia
- Charakterystyka procesu suszenia liofilizacyjnego borówki – Badania wpływu procesów wstępnych na czas suszenia i właściwości suszonej borówki amerykańskiej
- Porównanie wybranych metod oceny stabilności oksydacyjnej olejów rzepakowego i lnianego tłoczonych na zimno – Badania nad oceną stabilności oksydatywnej oleju lnianego
- Odwadnianie osmotyczne i suszenie z zastosowaniem roztworów wzbogacających w zrównoważonych technologiach przetwarzania żywności – Wykorzystanie alternatywnych – Wykorzystanie substancji alternatywnych do sacharozy w produkcji suszy owocowych dla określonej grupy społecznej