Zapraszamy na XX Jubileuszową Edycję Festiwalu Nauki. Nasz Wydział przygotował następujące propozycje:
1. Warsztaty: Wielki świat mikroorganizmów – dla dzieci od 7 lat
Prezentacja (makroskopowo oraz mikroskopowo) głównych gatunków drobnoustrojów (bakterii, drożdży, pleśni) zarówno tych, które wykorzystuje się do produkcji żywności, jak i takich, które są przyczyną jej psucia. Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe i obserwować drobnoustroje. Lekcja ma na celu uświadomienie zagrożeń wynikających ze spożycia zepsutej lub przeterminowanej żywności. Stanowi jednocześnie zachętę do wybierania produktów naturalnych, tych, które powstają z wykorzystaniem drobnoustrojów przyjaznych człowiekowi i ważnych z punktu widzenia przemysłu spożywczego.
27 września, godz. 10.00 oraz godz. 12
ul. Nowoursynowska 159c, budynek Wydziału (nr 32, zielony), I piętro, sale 1032 i 1035
Prowadzący: dr inż. L. Stasiak-Różańska, dr inż. I. Gientka, dr inż. E. Hać-Szymańczuk, dr inż. K. Kraśniewska, dr inż. M. Kieliszek, mgr inż. A. Kot, mgr K. Piwowarek
2. Warsztaty: Prawda i mity o parówkach – dla uczniów gimnazjów
Uczestnicy poznają surowce mięsno-tłuszczowe oraz dodatki stosowane w produkcji parówek. Wezmą również udział w produkcji parówek, poznając podstawowe wyposażenie techniczne niezbędne w procesie produkcji kiełbas.
27 września, godz. 10
ul. Nowoursynowska 159c, bud. nr 32, Zakład Technologii Mięsa
Zapisy za pośrednictwem strony internetowej Festiwalu Nauki
Organizator: Katedra Technologii Żywności; Zakład Technologii Mięsa
Prowadzący: dr hab. K. Dasiewicz, dr hab. A. Cegiełka, dr inż. M. Chmiel, dr inż. L. Adamczak, dr inż. T. Florowski
3. Warsztaty: Truskawki dla kosmonautów – dla uczniów szkół podstawowych
Prezentacja różnych sposobów utrwalenia owoców. Uczniowie zapoznają się z najnowszą metodą suszenia stosowaną do produkowania żywności dla kosmonautów i będą mieli możliwość spróbowania kosmicznych truskawek.
28 IX godz. 11.30
ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
zapisy za pośrednictwem strony internetowej Festiwalu
organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Prowadzący: dr inż. A. Ciurzyńska, dr inż. K. Szulc
4. Pokaz: W krainie suszonych owoców i warzyw -dla uczniów V-VI klasy szkoły podstawowej
Prezentacje metod suszenia owoców i warzyw, a na podstawie właściwości sensorycznych (np. smaku, zapachu, kruchości, barwy) porównanie suszy otrzymanych różnymi metodami.
28 IX godz. 10, 29.IX godz 10
ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
zapisy za pośrednictwem strony internetowej Festiwalu
organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Prowadzący: mgr inż. K. Czajkowska, mgr inż. J. Kadzińska, mgr inż. A. Mieszkowska
5. Pokaz: Jabłko owinięte w jabłko, czyli słów kilka o opakowaniach jadalnych -dla uczniów IV-VI klasy szkoły podstawowej
Prezentacja innowacyjnych opakowań jadalnych oraz degustacja produktów nimi powleczonych.
26 IX godz 10, 27 IX godz. 10
ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
zapisy za pośrednictwem strony internetowej Festiwal u Nauki
organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Prowadzący: mgr inż. J. Kadzińska, mgr inż. K. Czajkowska, mgr inż. A. Mieszkowska
6. Wykład: Koncepcje schematycznego przedstawiania produkcji żywności – dla osób dorosłych
Wykład zostanie przeprowadzony z wykorzystaniem stanowiska komputerowego z zainstalowanymi aplikacjami do prowadzenia pokazu jak i systemu komputerowego wspomagania projektowania (CAD).
1 X godz. 16, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji (adres jak wyżej)
Wstęp wolny
Organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Prowadzący: dr hab. D. Piotrowski