W dniach 26-28 października 2016 r. w Zawierciu odbędzie się Polski Kongres Serowarski, który Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie objął patronatem naukowym.
Oprócz szeregu specjalistycznych prezentacji dotyczących technik i technologii produkcji serów i twarogów w ramach Kongresu odbędzie się także debata branżowa pod tytułem: Ser dobry czy tani? Jakiego sera oczekuje polski konsument?
W ramach obrad uczestnicy mogą wziąć udział w specjalistycznych warsztatach branżowych pt “Jak uniknąć problemów przy wyrobie serów”. W trakcie Gali Polskiego Kongresu Serowarskiego zostaną ogłoszeni zwycięzcy kulinarnego konkursu sera Szefów Kuchni GoodCheese 2016. Uczestnicy Gali będą mieli możliwość spróbowania zwycięskich serów.
W ramach Kongresu odbędą się dwie wycieczki: jedna do OSM Włoszczowa- producenta znakomitych serów twardych i twarogów i druga do Browaru na Jurze – producenta lokalnego piwa.
kontakt do organizatora: www.bikotech.pl