Dr inż. Iwona Gientka krajowym koordynatorem “Food Microbiology Teachers’ Global Network”

W ubiegłym roku podczas konferencji FoodMicro 2016 w  Dublinie (organizator: INTERNATIONAL COMMITTEE ON FOOD MICROBIOLOGY AND HYGIENE (ICFMH) odbyło się II sympozjum Working Party on Advanced Education in Food Microbiology, na którym podjęto decyzję o stworzeniu sieci dla nauczycieli akademickich specjalizujących się w mikrobiologii żywności pod nazwą Food Microbiology Teachers‘ Global Network (FMTGN) (cele projektu).

Inspiratorem projektu i jego światowym koordynatorem jest  Prof. Dr. Peter RASPOR, Dr.h.c.mult., Uni. dipl. eng. WPAEFM Chair (http://www.icfmh.org/activities_wpaefm.php).

Powstająca struktura osobowa projektu obejmuje:

Delegates

Country coordinators

Core Group of food microbiology teachers

The Network Coordinator

The Network Advisory Board

 Dotychczasowa struktura w Polsce:

Delegaci:

27 osób (w tym 8 osób z SGGW)

Koordynator  krajowy:

dr inż Iwona Gientka

Core Group:

Wiesław Kaca – Full Professor, Jan Kochanowski University

Katarzyna Kasperkiewicz  – Adjunct Profesor,  University of Silesia

Monika Kordowska-Wiater Adjunct,  University of Life Sciences in Lublin

Maciej Kuligowski – Adjunct Profesor,  Poznań University of Life Sciences

Xymena Polomska –  Assistant Professor,  Wrocław University of Environmental and Life Sciences

Pawel Satora -Associate Professor, University of Agriculture in Krakow

Anna Zadernowska – Adjunct Profesor, University of Warmia and Mazury in Olsztyn

W kwietniu tego roku w Atenach  (ICFMH Board Meeting) Prof. Dr. P. Raspor wygłosił wyniki dotychczasowych prac. Do udziału w projekcie zgłosili się przedstawiciele 84 państw. Do końca 2018 roku planowane jest zakończenie tworzenia struktur oraz organizacja sympozjum WPAEFM na którym planowane jest spotkanie koordynatorów krajowych.