XLIV Przegląd Dorobku Kół Naukowych

8 grudnia na naszej Uczelni odbył się XLIV Przegląd Dorobku Kół Naukowych, organizowany przez Międzywydziałowe Koło Naukowe Nanobiotechnologii.
Koło Naukowe Technologów Żywności zaprezentowało pięć referatów oraz pięć posterów.

Referaty wygłosili:

  1. Aleksandra Pawłowska, Porównanie zawartości polifenoli w miodach komercyjnych i z własnej pasieki, sekcja Człowiek i jego otoczenie I, opiekun naukowy dr inż. Bartosz Kruszewski
  2. Magdalena Sygocka, Wędzenie tradycyjne kontra wędzenie przemysłowe, sekcja Człowiek i jego otoczenie I, opiekun naukowy dr inż. Lech Adamczak
  3. Michał Wolski, Analiza zachowań konsumentów dotyczących mycia owoców i warzyw przed spożyciem lub dalszą obróbką, sekcja Człowiek i jego otoczenie II, opiekun naukowy dr inż. Artur Wiktor
  4. Monika Kurczyna, Paulina Kucewicz, Prozdrowotne żelki na bazie soków warzywnych wzbogacone inuliną oraz ekstraktem z Cyclanthera pedata, sekcja Człowiek i jego otoczenie I, opiekun naukowy dr inż. Bartosz Kruszewski
  5. Małgorzata Zaręba, Katarzyna Załęcka, Wioletta Stodulska, Wpływ zmiany jednego ze składników czekolady na jej właściwości sensoryczne, sekcja Człowiek i jego otoczenie II, opiekun    naukowy      dr hab. inż. Jolanta Kowalska

Postery zaprezentowali:

  1. Patrycja Cichońska, Badanie preferencji konsumentów napojów roślinnych, opiekun    naukowy       dr hab. inż. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW
  2. Ewelina Działa, Ocena konsumpcji energetyków oraz innych napojów zawierających kofeinę przez studentów, opiekun naukowy dr hab. inż. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW
  3. Adam Zalewski, Damian Stefaniuk, Wpływ ultradźwięków na proces dojrzewania alkoholu, opiekun naukowy dr inż. Artur Wiktor
  4. Adam Zalewski, Damian Stefaniuk, Wpływ wybranych dodatków na atrakcyjność sensoryczną cydru, opiekun naukowy mgr Kamil Piwowarek
  5. Adam Zalewski, Joanna Ćwintal, Agata Podwójci, Wykorzystanie enzymów proteolitycznych zawartych w ananasie, kiwi oraz papai w procesie marynowania mięsa, opiekun naukowy  dr inż. Lech Adamczak

W sekcji referatowej Małgorzata Zaręba, Katarzyna Załęcka i Agata Stodulska z referatem „Wpływ zmiany jednego ze składników czekolady na jej właściwości sensoryczne” zajęły III miejsce, zaś Monika Kuczyna i Paulina Kucewicz z referatem „Prozdrowotne żelki na bazie soków warzywnych wzbogacone inuliną oraz ekstraktem z Cyclanthera pedata” wyróżnienie!

W sekcji posterowej Adam Zalewski, Joanna Ćwintal i Agata Podwójci z posterem „Wykorzystanie enzymów proteolitycznych zawartych w ananasie, kiwi oraz papai w procesie marynowania mięsa” zajęli I miejsce, Patrycja Cichońska z posterem „Badanie preferencji konsumentów napojów roślinnych” zajęła II miejsce, zaś Adam Zalewski i Damian Stefaniuk z posterem „Wpływ ultradźwięków na proces dojrzewania alkoholu” wyróżnienie!

Koło Naukowe Technologów Żywności w rankingu kół naukowych zajęło 6 miejsce.

Serdecznie wszystkim dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy do Przeglądu. Szczególne podziękowania należą się naszym opiekunom naukowym za pomoc w przygotowaniu wystąpień i wsparcie merytoryczne. Dziękujemy także opiekunowi Koła Naukowego Technologów Żywności, Panu dr. inż. Lechowi Adamczakowi, za niesamowitą energię, jaką wkłada w działanie naszego Koła oraz Władzom Dziekańskim za pomoc w sfinansowaniu projektów i wsparcie w czasie Przeglądu.