8 grudnia na naszej Uczelni odbył się XLIV Przegląd Dorobku Kół Naukowych, organizowany przez Międzywydziałowe Koło Naukowe Nanobiotechnologii.
Koło Naukowe Technologów Żywności zaprezentowało pięć referatów oraz pięć posterów.
Referaty wygłosili:
- Aleksandra Pawłowska, Porównanie zawartości polifenoli w miodach komercyjnych i z własnej pasieki, sekcja Człowiek i jego otoczenie I, opiekun naukowy dr inż. Bartosz Kruszewski
- Magdalena Sygocka, Wędzenie tradycyjne kontra wędzenie przemysłowe, sekcja Człowiek i jego otoczenie I, opiekun naukowy dr inż. Lech Adamczak
- Michał Wolski, Analiza zachowań konsumentów dotyczących mycia owoców i warzyw przed spożyciem lub dalszą obróbką, sekcja Człowiek i jego otoczenie II, opiekun naukowy dr inż. Artur Wiktor
- Monika Kurczyna, Paulina Kucewicz, Prozdrowotne żelki na bazie soków warzywnych wzbogacone inuliną oraz ekstraktem z Cyclanthera pedata, sekcja Człowiek i jego otoczenie I, opiekun naukowy dr inż. Bartosz Kruszewski
- Małgorzata Zaręba, Katarzyna Załęcka, Wioletta Stodulska, Wpływ zmiany jednego ze składników czekolady na jej właściwości sensoryczne, sekcja Człowiek i jego otoczenie II, opiekun naukowy dr hab. inż. Jolanta Kowalska
Postery zaprezentowali:
- Patrycja Cichońska, Badanie preferencji konsumentów napojów roślinnych, opiekun naukowy dr hab. inż. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW
- Ewelina Działa, Ocena konsumpcji energetyków oraz innych napojów zawierających kofeinę przez studentów, opiekun naukowy dr hab. inż. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW
- Adam Zalewski, Damian Stefaniuk, Wpływ ultradźwięków na proces dojrzewania alkoholu, opiekun naukowy dr inż. Artur Wiktor
- Adam Zalewski, Damian Stefaniuk, Wpływ wybranych dodatków na atrakcyjność sensoryczną cydru, opiekun naukowy mgr Kamil Piwowarek
- Adam Zalewski, Joanna Ćwintal, Agata Podwójci, Wykorzystanie enzymów proteolitycznych zawartych w ananasie, kiwi oraz papai w procesie marynowania mięsa, opiekun naukowy dr inż. Lech Adamczak
W sekcji referatowej Małgorzata Zaręba, Katarzyna Załęcka i Agata Stodulska z referatem „Wpływ zmiany jednego ze składników czekolady na jej właściwości sensoryczne” zajęły III miejsce, zaś Monika Kuczyna i Paulina Kucewicz z referatem „Prozdrowotne żelki na bazie soków warzywnych wzbogacone inuliną oraz ekstraktem z Cyclanthera pedata” wyróżnienie!
W sekcji posterowej Adam Zalewski, Joanna Ćwintal i Agata Podwójci z posterem „Wykorzystanie enzymów proteolitycznych zawartych w ananasie, kiwi oraz papai w procesie marynowania mięsa” zajęli I miejsce, Patrycja Cichońska z posterem „Badanie preferencji konsumentów napojów roślinnych” zajęła II miejsce, zaś Adam Zalewski i Damian Stefaniuk z posterem „Wpływ ultradźwięków na proces dojrzewania alkoholu” wyróżnienie!
Koło Naukowe Technologów Żywności w rankingu kół naukowych zajęło 6 miejsce.
Serdecznie wszystkim dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy do Przeglądu. Szczególne podziękowania należą się naszym opiekunom naukowym za pomoc w przygotowaniu wystąpień i wsparcie merytoryczne. Dziękujemy także opiekunowi Koła Naukowego Technologów Żywności, Panu dr. inż. Lechowi Adamczakowi, za niesamowitą energię, jaką wkłada w działanie naszego Koła oraz Władzom Dziekańskim za pomoc w sfinansowaniu projektów i wsparcie w czasie Przeglądu.