Facebook
dawniej: Wydział Technologii Żywności, Wydział Technologii Rolno-Spożywczej

photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Zapraszamy na 22. Piknik Naukowy

poniedziałek 4.06.2018

Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie

Zapraszamy na Piknik Naukowy

9 czerwca 2018 r. w godzinach 11:00-20:00

PGE Narodowy

ŻÓŁTY NAMIOT D 14, wejście przez bramę 11

Tematem przewodnim tegorocznego Pikniku Naukowego  jest RUCH

 

Zapraszamy na pokazy:

Czym hamować rozwój bakterii?

Zaprezentujemy szalki, na których widoczne będą strefy zahamowania wzrostu wybranych bakterii  wywołane dyfuzją (ruchem) antybiotyków, produktów pszczelarskich, olejków eterycznych i ekstraktów roślinnych z cebuli i czosnku. Porównamy średnice zahamowania wzrostu wybranych gatunków bakterii przez substancje pochodzenia naturalnego  oraz chemicznego. Wspólnie zastanowimy się czy substancje naturalne mogą skutecznie eliminować rozwój bakterii patogennych.

 Czy bakterie mogą się poruszać?

Zaprezentujemy jak za pomocą odpowiednich podłoży i technik posiewów można odróżnić bakterie zdolne do ruchu od tych, które nie mogą się poruszać. Wykonamy preparaty mikroskopowe i pokażemy jak wygląda ruch bakterii pod mikroskopem.

 Jak szybko uzyskać sorbet owocowy?

Omówimy zjawisko ruchu ciepła. Zaprezentujemy wymianę ciepła (na drodze różnicy temperatur) pomiędzy sokiem owocowym, a przesyconym roztworem soli kuchennej. Rożnica temperatur obu układów spowoduje odebranie ciepła od soku owocowego i jego zamrożenie.

 Kolorowy chips

Zaprezentujemy zjawisko dyfuzji jako migracji (ruchu) wody po powierzchni suszonej żywności.


Copyright © 2013 – Wydział Nauk o Żywności - *Zaloguj się* - Napisz do administratora stron -