- Możliwość wykorzystania gryki w projektowaniu nowych produktów.
- Wpływ wybranych dodatków potencjalnie strukturotwórczych na jakość organożeli – Ocena wpływu dodatku wybranych żelifikatorów na strukturę sieciową oleożeli rzepakowych na podstawie analizy ich właściwości fizycznych i obserwacji mikroskopowych.
- Wykorzystanie właściwości katalitycznych wybranych mikroorganizmów w produkcji dodatków do żywności, degradacji opakowań i zagospodarowaniu odpadów przemysłu spożywczego – Biomasa drożdży z gatunku Yarrowia Lipolytica jako biokatalizator w syntezie estrów o właściwościach przeciwutleniających i przeciwdrobnoustrojowych.
- Możliwości wykorzystania innowacyjnych surowców w procesach wymiany ciepła i masy – Wpływ metody suszenia oraz parametrów procesowych na wybrane wskaźniki jakości młodej trawy jęczmiennej.
- Wykorzystanie bakterii propionowych do utylizacji wytłoków jabłkowych i ziemniaczanej wody sokowej w środowisku bioreaktora – Zastosowanie ziemniaczanej wody sokowej jako źródła azotu oraz wytłoków jabłkowych i glicerolu jako źródeł węgla w hodowli szczepu bakterii Propionibacterium Freudenreichii T82
- Zastosowanie niekonwencjonalnych technik do wspomagania procesów jednostkowych oraz utrwalania żywności – Analiza możliwości wykorzystania etanolu oraz ultradźwięków do wspomagania suszenia i modyfikacji właściwości tkanki marchwi./li>
- Ocena wpływu metody otrzymywania soków owocowych i warzywnych na zawartość wybranych związków bioaktywnych oraz ich stabilność./li>
- Optymalizacja procesu przetwarzania owoców jagody kamczackiej z szczególnym uwzględnieniem zachowania składników bioaktywnych./li>
- Analiza proteomiczna białek selenowych wyizolowanych ze szczepów drożdży./li>
- Zastosowanie składników wzbogacających do wytwarzania suszy z surowców roślinnych – Ocena jakości suszy jabłkowych poddanych wstępnej obróbce osmotycznej w roztworach alkoholi cukrowych oraz sonikacji./li>
- Badanie właściwości bakterii kwasu mlekowego i ich wykorzystanie do fermentacji matrycy roślinnej./li>
- Możliwości zastosowania niekonwencjonalnych metod do wspomagania procesów wymiany masy i ciepła oraz utrwalania żywności
- Możliwości wykorzystania pulsacyjnego pola elektrycznego oraz ultradźwięków do ekstrakcji związków bioaktywnych z wytłoków jabłkowych./li>
- Produkcja dihydroksyactonu z gliceryny odpadowej – Mikrobiologiczna utylizacja gliceryny odpadowej do dihydroksyactonu i celulozy bakteryjnej z zastosowaniem wybranych szczepów bakterii octowych./li>
- Właściwości fizyczne, chemiczne i funkcjonalne filmów i powłok jadalnych z dodatkiem surowców owocowych i/lub warzywnych oraz/lub odpadów przemysłu owocowo-warzywnego – Wybrane właściwości fizykochemiczne filmów jadalnych na bazie suszonych wytłoków owocowych oraz warzywnych./li>