I Konferencja Naukowa „RÓŻE OWOCOWE W UPRAWIE, PRZETWÓRSTWIE, ŻYWIENIU I OCHRONIE ZDROWIA”

rozaFundacja Ernesta Michalskiego „Polska Róża”
Wydział Nauk o Żywności
Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
zapraszają do udziału w

I Konferencji Naukowej „RÓŻE OWOCOWE W UPRAWIE, PRZETWÓRSTWIE, ŻYWIENIU I OCHRONIE ZDROWIA”

Warszawa, 8 grudnia 2011


Konferencja naukowa poświęcona będzie przeglądowi polskich osiągnięć w badaniach dotyczących róż owocowych – zarówno wyników najnowszych jak i starszych badań – w znaczny sposób przyczyniających się do poszerzenia wiedzy na temat tej szczególnej rośliny.
Spośród róż owocowych szczególnie interesuje nas Rosa rugosa. To wyjątkowa roślina, zarówno, jeżeli chodzi o warunki uprawy, technologię przetwórstwa, jak i wartości odżywcze i fitoterapeutyczne owoców i płatków kwiatowych, wykorzystywanych w produkcji spożywczej i lecznictwie. Charakteryzuje ją wysoka odporność na warunki klimatyczne i choroby, nie jest wymagająca jeżeli chodzi o glebę. Wysoka zawartość witamin (przede wszystkim witaminy C), bioflawonoidów i innych cennych składników wymaga szczególnej dyscypliny technologicznej
pozwalającej na ich zachowanie w przetworach.


KOMUNIKAT 1

ORGANIZATOR

Fundacja „Polska Róża”

WSPÓŁORGANIZATOR

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

PARTNERZY

Warszawski Uniwersytet Medyczny
Uniwersytet Medyczny w Lublinie


KOMITET PROGRAMOWY

Dr hab. Marta Mitek, prof. SGGW – Przewodnicząca (Kierownik Zakładu Technologii Owoców i Warzyw Katedry Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności SGGW)
Prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert (Dziekan Wydziału Nauk o Żywności SGGW)
Prof. dr hab. Iwona Wawer (Kierownik Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego)
Dr hab. Renata Nowak (Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie)
Ernest Michalski (Prezes Fundacji „Polska Róża”)

KOMITET ORGANIZACYJNY

Izabela Michalska – Przewodnicząca (Fundacja „Polska Róża”)
Dr inż. Stanisław Kalisz (Zakład Technologii Owoców i Warzyw Katedry Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności SGGW)
Mgr inż. Andrzej Cendrowski (Zakład Technologii Owoców i Warzyw Katedry Technologii Żywności,Wydział Nauk o Żywności SGGW)




ZGŁOSZENIA

Formularz zgłoszeniowy

Wypełniony formularz proszę przesłać do 15.09.2011 na adres konferencja@polskaroza.pl

KONTAKT

Aktualne informacje dotyczące konferencji będą ukazywać się na www.dzikaroza.pl
Kontakt: konferencja@polskaroza.pl