Facebook
dawniej: Wydział Technologii Żywności, Wydział Technologii Rolno-Spożywczej

photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Filozoficzne Aspekty Nauk Przyrodniczych – Konferencja

wtorek 31.05.2011

dziwy kamienieSerdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych

na Konferencję Filozoficzną doktorantów SGGW pt.

„Filozoficzne Aspekty Nauk Przyrodniczych”,

która odbędzie się 1 czerwca 2011 (środa) w budynku 8, w sali 112, w godzinach 10:00 – 17:45.

 

 

 

W programie Konferencji przewidziano wystąpienia doktorantów oraz pracowników naukowych SGGW, a także osób zewnętrznych, m. in. pana  Steve’a Sperelakis’a, specjalisty żywności ekologicznej, prezesa firmy A. Blikle Sp. z o.o. oraz pana Marcina Ostasiewicza, specjalisty ds. Monitoringu Ptaków Polski  z Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska.

PROGRAM KONFERENCJI

FILOZOFICZNE ASPEKTY NAUK PRZYRODNICZYCH

SGGW 01.06.2011

Otwarcie konferencji 10:00 – 10:15:

Sesja plenarna I : 10:15 – 11:30

PROWADZĄCE: dr hab. Krystyna Najder-Stefaniak i mgr inż. Maja Bulwarska

  1. Dr hab. Krystyna Najder-Stefaniak: O nauce z perspektywy filozofii
  2. Mgr inż. Agnieszka Bus: Czym jest woda? Od Talesa z Miletu do urzędnika unijnego.
  3. Mgr inż. Daria Sikorska: Małe trolle i duża powódź, czyli jak zmieniała się ewolucja podejścia ludzi do ochrony terenów zalewowych
  4. Mgr inż. Janusz Sękul i mgr inż. Bartosz Kruszewski: Filozofia Slow Food

Dyskusja I : 11:30 – 11:45

Przerwa na kawę: 11:45 – 12:00

Sesja plenarna II : 12:00 – 13:30

PROWADZĄCY: mgr inż. Michał Antczak i mgr inż. Maja Bulwarska

  1. Mgr inż. Aleksandra Jedlińska: Nanotechnologia, etyka i prawo
  2. Mgr inż. Marcin Ostasiewicz: Filozofia w naukach przyrodniczych, a obecne formy ochrony przyrody
  3. Mgr inż. Marek Kieliszek: Etyczne aspekty wegetarianizmu
  4. Mgr inż. Steve Sperelakis: Filozofia żywności ekologicznej
  5. Mgr inż. Magdalena Nawrocka i mgr inż. Jacek Sagan: Etos zawodu leśnika

Dyskusja II : 13:30 – 13:45

Przerwa obiadowa 14:00 – 15:00

Sesja plenarna III 15:00 – 16:00

PROWADZĄCY: mgr inż. Michał Antczak i mgr inż. Aleksandra Jedlińska

  1. Mgr inż. Maja Bulwarska: Filozofia żywienia w medycynie chińskiej
  2. 2. Mgr inż. Magdalena Górska-Czekaj: Trzcina myśląca i jej zieloni rozumni przyjaciele
  3. 3. Mgr inż. Jakub Kobyliński: Filozofia koncernów spożywczych: prawdy i mity

Dyskusja III : 16:00 – 16:15

Przerwa na kawę : 16:15 – 16:30

Sesja plenarna IV 16:30 – 17:30

PROWADZĄCY: mgr inż. Maja Bulwarska i mgr inż. Aleksandra Jedlińska

  1. Mgr inż. Julia Dobrzańska: Ekosystemy słodkowodne w filozofii ludowej
  2. Mgr inż. Michał Antczak: Legalna żywność- filozofia żywności koszernej
  3. Mgr inż. Tomasz Berezowski: Filozofia pomiarów na odległość

Dyskusja IV : 17:30 – 17:45


Copyright © 2013 – Wydział Nauk o Żywności - *Zaloguj się* - Napisz do administratora stron -