II Konferencja naukowa “Róże owocowe”

logoFundacja Ernesta Michalskiego Instytut „Polska Róża” oraz Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zapraszają do udziału w II Konferencji Naukowej, „RÓŻE OWOCOWE W UPRAWIE, PRZETWÓRSTWIE, ŻYWIENIU I OCHRONIE ZDROWIA”, która odbędzie się 06 grudnia 2012 w kampusie SGGW w Warszawie


Założenia i cel konferencji

Konferencja naukowa poświęcona będzie przeglądowi polskich osiągnięć w badaniach dotyczących róż owocowych – zarówno wyników najnowszych jak i starszych badań – w znaczny sposób przyczyniających się do poszerzenia wiedzy na temat tej szczególnej rośliny.

Tegoroczna konferencja jest drugim ogólnopolskim spotkaniem poświęconym tej tematyce – odpowiedzią na rosnące zainteresowanie problematyką prozdrowotnych składników roślinnych, pozyskiwanych w szczególności z róż owocowych.

Kontynuując osiągnięcia zeszłorocznej konferencji pod tym samym tytułem, chcielibyśmy przyjrzeć się różom owocowym z wielu perspektyw, wierząc, że takie zestawienie będzie inspirujące dla badaczy różnych dziedzin nauki. Naszym celem jest uzyskanie możliwie najszerszej wiedzy na temat róż owocowych, a w szczególności w odniesieniu do następujących zagadnień:

  • genetyczne uwarunkowania składu fitochemicznego owoców i płatków kwiatowych
  • lecznicze właściwości związków zawartych w owocach i płatkach róży dla organizmu ludzkiego
  • nowe  technologie przetwarzania  pozwalające na zachowanie maksimum składników odżywczych  w przetworach
  • wpływ warunków przechowywania na jakość surowca surowca (owoców i płatków)
  • ocena składu chemicznego przetworów z róż na różnych etapach przetwarzania i przechowywania gotowego produktu
  • ekologiczne metody uprawy Rosa rugosa
  • choroby i szkodniki w plantacyjnej uprawie Rosa rugosa

Uzyskanie szerokiej wiedzy na temat róż owocowych i jej propagowanie jest podstawą ważnych społecznie działań.

Przede wszystkim jest szansą na znaczne podniesienie stanu zdrowia społeczeństwa – powszechna suplementacja odpowiednio opracowanymi przetworami z owoców róży, ze względu na zawarte w nich cenne składniki (witamina C), pozwoli uniknąć wielu chorób i wesprze w leczeniu już istniejących. Uprawa róży owocowej na dużą skalę oznacza pełniejsze wykorzystanie ziem uprawnych, zwłaszcza gorszej klasy i nieużytków  rolnych, zwiększenie miejsc pracy dla osób niewykwalifikowanych oraz ożywienie regionów o dużym stopniu bezrobocia.

Więcej informacji na stornie: http://www.dzikaroza.pl/nowy/index.php?ii-konferencja-naukowa-roe-owocowe-w-uprawie-przetworstwie-ywieniu-i-ochronie-zdrowia


http://wnoz.sggw.pl/wp-content/uploads/plakat-konferencja-różana-_mały.jpg