W dniu 15 stycznia 2013 roku na terenie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się już II konferencja z cyklu „Filozoficzne Aspekty Nauk Przyrodniczych” pt. „Zagubieni w przestrzeni”.
Konferencja umożliwiła szersze spojrzenie na zagadnienia z zakresu technologii żywności pod kątem filozoficznym, socjologicznym oraz etycznym. […]
Wśród prelegentów byli m.in. doktoranci i studenci Wydziału Nauk o Żywności. Opiekę nad projektem sprawowała dr hab., prof. SGGW Krystyna Najder-Stefaniak z Katedry Filozofii Wydziału Nauk Humanistycznych.
W trakcie konferencji można było wysłuchać następujących referatów:
O zagrożeniach przestrzeni człowieka – dr hab. prof. SGGW Krystyna Najder-Stefaniak
Post – źródło odnowienia ducha i ciała – mgr inż. Michał Antczak
Żywność funkcjonalna- wiedza a praktyka konsumentów – inż. Aneta Jakóbiak
Stevia – Naturalny i (Nie)bezpieczny słodzik? – mgr inż. Magdalena Śledź
Aromaty – dlaczego są takie ważne? – mgr inż. Aleksandra Jedlińska
Zrównoważony rozwój wyzwaniem XXI wieku – mgr inż. Artur Wiktor
Głód a produkcja żywności w kontekście filozofii utylitarnej – mgr inż. Michał Antczak
Niewolnicy XXI wieku – mgr inż. Ewelina Basiak
Świat czekolady – mgr inż. Bartosz Kruszewski