Proponowane tematy prac magisterskich w Katedrze Chemii

praca mgr


Dr inż. Jolanta Krzyczkowska

1.    Badania nad oceną aktywności lipooksygenazy i liazy wodoronadtlenkowej wybranych roślin, w aspekcie syntezy związków z tzw. “zielonej nuty zapachowej”.

2.    Analiza składu podłoża w hodowli wgłębnej drożdży Yarrowia lipolytica. […]


Dr inż. Magdalena Wirkowska-Wojdyła

1.    Wykorzystanie lipidów strukturyzowanych do wypieku ciastek przeznaczonych dla małych dzieci.

2.    Technologiczne zastosowanie przeestryfikowanych mieszanin tłuszczu mlecznego i oleju rzepakowego.


Dr inż. Ewa Ostrowska-Ligęza

1.    Wykorzystanie DSC do charakterystyki tłuszczu wyekstrahowanego z czekolad mlecznych.

2.    Wpływ zawartości wody w składnikach mleka w proszku na ich temperatury przemiany szklistej.


Dr inż. Joanna Bryś

1.    Modyfikacja właściwości mieszanin smalcu i oleju rzepakowego na drodze przeestryfikowania enzymatycznego.

2.    Próby uzyskania zamienników tłuszczu mleka kobiecego na drodze przeestryfikowania enzymatycznego mieszanin tłuszczu mlecznego i oleju rzepakowego.