Seminarium doktorantów

zapraszamySerdecznie zapraszamy na doroczne Seminarium Doktorantów Wydziału Nauk o Żywności, które odbędzie się w dniach 16-17 czerwca.

16 CZERWCA  2014r.


sala Rady Wydziału nr 57 (parter)



Przewodnicząca seminarium:

Prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert,  Dziekan Wydziału Nauk o Żywności


Prowadzenie:

Prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz,  kierownik studiów doktoranckich

Dr hab. Ewa Domian, prof. SGGW, kierownik studiów doktoranckich

Dr hab. Ewa Jakubczyk, prodziekan ds. Nauki i Współpracy Międzynarodowej WNoŻ




Godz. 9.00 : Rozpoczęcie seminarium


III rok studiów


9.15 – 9.30 mgr inż. Hanna Ciemniewska-Żytkiewicz – Badanie struktury regiospecyficznej triacylogliceroli oraz składu tokoferoli w trakcie dojrzewania orzechów laskowych i ocena wpływu tych parametrów na jakość przechowywanych orzechów

9.30 – 9.45 mgr inż. Marzena Anna Przybysz – Studia nad wpływem parametrów procesu mikrokapsułkowania na stabilność naturalnego beta-karotenu

9.45 – 10.00 mgr inż. Piotr Grzegory – Kształtowanie właściwości fizykochemicznych suszonych truskawek


DYSKUSJA: 10.00- 10.15

10.15 – 10.30 mgr inż. Artur Wiktor Wpływ pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) na przebieg zamrażania, rozmrażania oraz jakość tkanki roślinnej

10.30- 10.45 mgr inż.  Aleksandra Jedlińska – Optymalizacja procesu suszenia aromatów o zróżnicowanych składzie części aromatycznej w nowej linii produkcyjnej firmy „Pollena-Aroma”*

10.45- 11.00 mgr inż. Magdalena Śledź – Możliwości zastosowania ultradźwięków i blanszowania parą jako zabiegów wstępnych przed suszeniem ziół


DYSKUSJA: 11.00- 11.15

11.15- 11.30 mgr inż. Marcin Iwaniuk – Różnicowa kalorymetria skaningowa jako narzędzie do analizy destabilizacji produktów typu krem czekoladowy/orzechowy do smarowania pieczywa *

11.30- 11.45 mgr inż. Mach Piotr – Ocena procesu zamrażania pieczywa pszennego w zamrażarce taśmowo-spiralnej arctic a7/26 firmy HEINEN i jego wpływ na jakość produktu

11.45 –12.00 lek.wet. Piotr Karpiński    – Badania nad zastosowaniem wybranych technik instrumentalnych w ocenie jakości i autentyczności szynek dojrzewających na przykładzie kumpiak podlaskiego


DYSKUSJA: 12.00 – 12.15.

PRZERWA: 12.15 – 12.30


II rok studiów



12.30 – 12.45 mgr inż. Aleksandra Fijałkowska – Wpływ fal ultradźwiękowych na przebieg suszenia i właściwości tkanki buraka ćwikłowego

12.45 – 13.00 mgr inż. Arleta Błońska – Wpływ mąki z ciecierzycy na wybrane właściwości ciastek kruchych

13.00 – 13.15 mgr inż. Daria Romankiewicz – Wpływ metody prowadzenia ciasta na zmiany jakości pieczywa pszennego w czasie jego przechowywania


DYSKUSJA: 13.15 – 13.30.

13.30 – 13.45 mgr inż. Magdalena Zychnowska – Próba zastosowania stewii w niskotłuszczowych emulsjach majonezowych

13.45- 14.00 mgr inż. Joanna Miazek – Wpływ rodzaju i dawki błonników rożnego pochodzenia na wybrane wyróżniki jakości modelowych kiełbas homogenizownych

14.00 –14.15 mgr inż. Dominika Tolik – Wpływ zastosowania wątroby strusiej w produkcji apertyzowanych pasztetów mięsnych na ich wartość odżywczą po różnym okresie przechowywania


DYSKUSJA: 14.15 – 14.30

14.30 – 14.45 mgr inż. Sylwia Onacik-Gür – Jakość ciastek kruchych z wysokooleinowym olejem słonecznikowym

14.45 – 15.00 dr inż. Emilia Janiszewska – Wpływ rodzaju ekstrakcji na jakość mikrokapsułkowanych barwników uzyskiwanych z marchwi pomarańczowej i buraka ćwikłowego *


DYSKUSJA:  15.00 – 15.15


* Prezentacje w ramach sprawozdania z realizacji zadań badawczych objętych  dofinansowaniem w ramach wewnętrznego trybu konkursowego w SGGW dla młodego pracownika nauki / uczestnika studiów doktoranckich w roku akademickim 2013/14 w ramach wewnętrznego trybu konkursowego w


PODSUMOWANIE PIERWSZEGO DNIA SEMINARIUM


17 CZERWCA  2014r.


sala Rady Wydziału nr 57 (parter)



Przewodnicząca seminarium:

Prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert,  Dziekan Wydziału Nauk o Żywności


Prowadzenie:


Prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz,  kierownik studiów doktoranckich

Dr hab. Ewa Domian, prof. SGGW, kierownik studiów doktoranckich

Dr hab. Ewa Jakubczyk, prodziekan ds. Nauki i Współpracy Międzynarodowej WNoŻ


Godz. 9.00 : Rozpoczęcie seminarium


I rok studiów

9.15 – 9.30 mgr inż. Agnieszka Rękas – Wpływ obróbki termicznej nasion rzepaku na wydajność tłoczenia i wybrane cechy jakościowe oleju

9.30 – 9.45 mgr inż. Edyta Popis – Przegląd metod oceny stabilności oksydacyjnej tłuszczów

9.45 – 10.00 mgr inż. Kinga Czajkowska  – Odwadnianie osmotyczne owoców w roztworach cukru z dodatkiem składników wzbogacających


DYSKUSJA: 10.00- 10.15

10.15 – 10.30 mgr inż. Anna Brynda – Kopytowska – Białka roślinne w mikrokapsułkowaniu metodą suszenia rozpyłowego w aspekcie otrzymywania sproszkowanych preparatów wysokotłuszczowych

10.30- 10.45 mgr inż. Justyna Kadzińska – Przeciery warzywne jako żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

10.45- 11.00 mgr inż. Anna Soczewka (Jasiczek) – Wpływ składu ekstrudatów zbożowych na ich wybrane właściwości fizyczne


DYSKUSJA: 11.00- 11.15

PRZERWA: 11.15 – 11.30


11.30- 11.45 dr inż. Anna Bzducha-Wróbel – Analiza budowy strukturalnej œściany komórkowej drożdży w odpowiedzi na warunki hodowli na wybranych produktach odpadowych jako ocena możliwości pozyskiwania polimerów o właściwościach funkcjonalnych *

11.45 –12.00 dr inż. Małgorzata Nowacka  – Zastosowanie ultradźwięków jako obróbki wstępnej do modyfikacji tkanki roślinnej przed procesem odwadniania osmotycznego *


DYSKUSJA: 12.00 – 12.15

12.45 – 13.00 dr inż. Marta Chmiel – Wpływ zawartości tlenu resztkowego w opakowaniu na barwę mięsa i jego trwałość podczas chłodniczego przechowywania *

13.00 – 13.15 dr inż. Jolanta Krzyczkowska – Ocena aktywności lipooksygenazy i liazy wodoronadtlenkowej w wybranych rodzajach roślin użytkowych z rodziny Solanacea w aspekcie syntezy związków z grupy zielonej nuty zapachowej *


DYSKUSJA: 13.15 – 13.30

PODSUMOWANIE I  ZAKOŃCZENIE SEMINARIUM


mgr inż. Basiak Ewelina – nieobecna z powodu odbywania  praktyki zawodowej na Wydziale Nauk o Żywności i Fizyko-Chemii, Uniwersytet Burgundzki, AgroSup Dijon, Francja, od 15.08.2013 do 31.08.2014.

mgr inż. Łuba Arkadiusz – nieobecny z powodu urlopu

mgr inż. Łątkowska Marta – nieobecna z powodu urlopu

dr inż. Paulina Karczewska – – nieobecna z powodu urlopu


* Prezentacje w ramach sprawozdania z realizacji zadań badawczych objętych  dofinansowaniem w wewnętrznym trybie konkursowym w SGGW dla młodego pracownika nauki / uczestnika studiów doktoranckich w roku akademickim 2013/14