Studia stacjonarne I stopnia od roku akadmickiego 2012/2013
Nowy interdyscyplinarny kierunek studiów bezpieczeństwo żywności łączy wiedzę i umiejętności kierunków: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA, OGRODNICTWO, WETERYNARIA, TOWAROZNAWSTWO. W treściach kształcenia znalazły się również elementy standardów kierunków rolnictwo oraz zootechnika. Kierunek ten łączy w unikalny sposób elementy studiów technicznych i przyrodniczych.
Studia pierwszego stopnia (inżynierskie) trwają 7 semestrów.
Kwalifikacje absolwenta
Absolwent posiada wiedzę z zakresu chemii żywności, mikrobiologii żywności oraz nauk rolniczych i technicznych. Jest kompetentny w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności w łańcuchu żywnościowym.
Potrafi identyfikować zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne podczas produkcji surowców roślinnych i zwierzęcych, ich przetwarzania oraz w czasie dystrybucji i przechowywania żywności. Rozumie zagrożenia bioterroryzmem i agroterroryzmem. Zna zasady konstruowania i kontroli genetycznie modyfikowanej żywności oraz oceny bezpieczeństwa i analizy ryzyka stosowania organizmów transgenicznych. Zna zasady monitoringu zagrożeń oraz potrafi dokonać oceny bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Zna zasady i zadania nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego w gospodarce żywnościowej.
Opanował podstawy prawa żywnościowego UE i RP. Orientuje się w zakresie działalności, kompetencji i zadań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA (European Food Safety Authority). Jest przygotowany do oceny ryzyka występowania substancji kancerogennych i genotoksycznych w żywności. Zna zasady logistyki i jej rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się kontrolą jakości i bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym.
Potrafi posługiwać się techniką komputerową w modelowaniu i sterowaniu oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem. Absolwent powinien znać język obcy na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umieć posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.
Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia oraz jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia.
GRUPA TREŚCI PODSTAWOWYCH
Treści kształcenia w zakresie:
Matematyki i statystyki
Biologii i mikrobiologii
Chemii i biochemii
Prawa żywnościowego
Podstaw produkcji roślinnej i zwierzęcej
Toksykologii
Ekologii i ochrony środowiska
GRUPA TREŚCI KIERUNKOWYCH
Treści kształcenia w zakresie:
Chemii, mikrobiologii i analizy żywności
Ogólnej i kierunkowych technologii żywności
Logistyki w łańcuchu żywnościowym i towaroznawstwa żywności
Metrologii i procesów jednostkowych w przemyśle spożywczym
Patogennych zmian w surowcach żywnościowych
Zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych w żywności
Instrumentalnych metod oceny bezpieczeństwa i jakości żywności
Podstaw biologii molekularnej i inżynierii genetycznej
Żywności genetycznie modyfikowanej
Nadzoru weterynaryjnego i sanitarnego w gospodarce żywnościowej
Ochrony zdrowia publicznego
Podstaw żywienia człowieka
Systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
Program studiów od roku akademickiego 2016/2017
Program studiów od roku akademickiego 2014/2015
Program studiów od roku akademickiego 2012/2013