Owoce i warzywa są bardzo cenne ze względu na swoje wartości odżywcze, ale to nie ich jedyna zaleta. Charakteryzują się niezwykłym bogactwem kolorów, kształtów i rozmiarów. Sposobem na uwypuklenie ich niesamowitości jest carving…
Carving jest sztuką tworzenia rzeźb i dekoracji z warzyw i owoców. W przeciwieństwie do garnirowania, będącego również ozdabianiem potraw, dekoracje te są znacznie bardziej złożone i czasochłonne.
Jest to sztuka mająca początki w Chinach w okresu panowania dynastii Tang (VII – X w.). W Polsce carving pojawił się w 2004 roku.
Do rzeźbienia wykorzystywać można różnorakie owoce i warzywa. Najlepiej, aby były one nie do końca dojrzałe, o stałej konsystencji, odpowiednio wybarwionej i grubej skórce.
Można tworzyć działa z pojedynczych owoców lub warzyw, bądź ich kompozycji, w rozmiarze małym, większym bądź dyniowym.
Często wykorzystywane są motywy kwiatowe, ale również zwierzęce, baśniowe, tematyka może być dowolna. W carvingu jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia …Carving – rzeźbienie w dyni