Dni SGGW 20-21 maja 2011

majowka_na_stroneW ramach Dni SGGW 2011 Wydział Nauk o Żywności organizuje, w dniu 20 maja 2011r. (piątek), warsztaty dla uczniów szkół ponadpodstawowych

1.      Pieczenie chleba (1 grupa)

2.      Warzenie piwa (1 grupa)- warsztaty poprowadzi dr inż. Andrzej Sadownik, prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (PSPD) – czas trwania warsztatu około 6 godzin

3.      Produkcja parówek (1 grupa)

4.      Chemia w żywności (2 grupy)

5.      Smaki i zapachy żywności (2 grupy)

6.      Rola drobnoustrojów w żywności (2 grupy)

Liczebność grup uczestniczących w warsztatach nie może przekraczać 16 osób.
Warsztaty oznaczone 1-3 odbędą o godz. 1100 a oznaczone 4-6 o godz. 1100 i 1300 w budynku WNoŻ (budynek 32 – zielony).

Zgłoszenia chętnych pod adresem e-mailowym:
zywnosc_dnisggw@sggw.pl
w terminie do 15 maja 2011 r.


Ponadto na stoisku Wydziału będziemy prezentować:

  1. Jak produkuje się żywność? – pokazy filmów o produkcji artykułów spożywczych w warunkach przemysłowych
  2. Świecące bakterie – prezentacja ciekawych grup drobnoustrojów występujących w żywności
  3. My potrafimy robić smaczne produkty -degustacja wyprodukowanych przez studentów Wydziału: pieczywa, herbatników wzbogaconych błonnikiem, masła, margaryn smakowych, serów topionych, cydru i piwa; pokazy produkcji masła i żywności liofilizowanej; daltonizm smakowy i zapachowy, wytwarzanie nowych rodzajów żywności z wykorzystaniem enzymów i hydrokoloidów.
  4. Konkursy wiedzy o żywności „ na wesoło”, w których nagrodą będzie między innymi „Zorbing” – toczenie po trawniku w specjalnej dużej przezroczystej kuli sferycznej
  5. Pokazy wielkich baniek mydlanych
  6. Prawdy i mity dotyczące przemysłowej produkcji żywności – poradnictwodnisggwbaner


Szczegółowy program DNI SGGW