Jak co roku w połowie maja Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie uczestniczy w DNIACH SGGW. W czasie pikniku dla mieszkańców Warszawy i okolic oraz kandydatów na studia w naszej uczelni odbywa się wiele pokazów na Stoisku Wydziałowym na terenie Starego Kampusu (m.in. degustacje chleba, margaryn smakowych i wielu innych produktów spożywczych przygotowanych przez studentów) i warsztatów dla uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych (m.in. produkcja parówek, “Zapachy żywności” i Żywność – kraina zdumiewających składników”).
Na tegoroczne Dni SGGW, które odbędą się 22 i 23 maja (piątek i sobota) studenci oraz pracownicy Wydziału Nauk o Żywności przygotowali mnóstwo atrakcji dla całych rodzin.
Zapraszamy !
Propozycje imprez organizowanych przez Wydział Nauk o Żywności
Program “Ciekawe laboratoria” – zwiedzanie laboratoriów Wydziałowych przez zorganizowane grupy młodzieży (piątek, 22.05.2015 w godz. 10-14.00)
- laboratorium technologiczne i hala półtechniki Zakładu Technologii Zbóż – budynek 32; przyziemie, dr Małgorzata Sobczyk; zorganizowane grupy (do 15 osób) młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych (piątek, 22.05.2015 w godz. 10-14.00).
- laboratorium mikrobiologiczne Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności – budynek 32, piętro I sala 1036, 1031 i 35, dr Alicja Synowiec i mgr Marek Kieliszek; zorganizowane grupy (do 15 osób) młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych (piątek, 22.05.2015 w godz. 10-14.00).
- pracownia technologiczna i hala półtechniki Zakładu Technologii Mięsa – budynek 32; przyziemie, dr hab. Aneta Cegiełka, dr hab. Andrzej Tyburcy, mgr Joanna Miazek; zorganizowane grupy (do 15 osób) młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych (piątek, 22.05.2015 w godz. 10-14.00);
- laboratorium bioinżynierii i hala półtechniki Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji – Laboratorium Bioinżynierii – budynek 32, piętro 1, sala 1046 (dr inż. Dorota Nowak); Hala półtechniki – budynek 32, przyziemie (dr inż. Agata Marzec); zorganizowane grupy (do 15 osób) młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych (piątek, 22.05.2015 w godz. 10-14.00).
- laboratorium spektroskopowe i chromatograficzne Katedry Chemii – budynek 23, przyziemie sala 095 i 090 (dr Magdalena Wirkowska-Wojdyła); zorganizowane grupy (do 15 osób) młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych (piątek, 22.05.2015 w godz. 10-14.00; czas trwania do 30 minut).
- laboratorium chromatografii i spektrometrii mas Zakładu Oceny Jakości Żywności – budynek 34, przyziemie sala 051 (mgr Anna Soczewka i mgr Rita Głowacka); zorganizowane grupy (do 15 osób) młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych (piątek, 22.05.2015 w godz. w godz. 12-14).
Warsztaty dla zorganizowanych grup uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych (piątek, 22.05.2015 w godz. 10-14.00)
- “Produkcja parówek” – Zakład Technologii Mięsa, budynek 32, przyziemie sala 068 (dr Marta Chmiel, dr hab. Krzysztof Dasiewicz, dr Lech Adamczak, dr Tomasz Florowski), rozpoczęcie zajęć o 10.00 (czas trwania 3,5 h) (grupa do 20 osób), prosimy o wcześniejsze zarezerwowanie na adres: anna_berthold@sggw.pl, ważna kolejność zgłoszeń
- “Produkcja majonezu” – Zakład Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych; budynek 32, piętro 2 sala 2014 (mgr Magdalena Zychnowska), rozpoczęcie zajęć o 10.00 (czas trwania 2 h) (grupa do 15 osób), prosimy o wcześniejsze zarezerwowanie na adres: anna_berthold@sggw.pl, ważna kolejność zgłoszeń
Zapoznanie się z technologią produkcji majonezów, a także otrzymanie różnych wariantów prozdrowotnych sosów majonezowych o obniżonej zawartości tłuszczu, bez dodatku cukru i bez cholesterolu z wykorzystaniem inuliny (błonnik prebiotyczny) i glikozydów stewiolowych (jako zamiennika cukru).
- “Zapachy żywności ” – Zakład Oceny Jakości Żywności; budynek 34 przyziemie sala 051 (mgr Anna Soczewka i mgr Rita Głowacka), w godz. 10-12 (czas trwania do 30 min.) (grupa do 20 osób), prosimy o wcześniejsze zarezerwowanie na adres: anna_berthold@sggw.pl
Składniki zapachu wybranych produktów spożywczych i metody ich badania. Zajęcia praktyczne obejmujące m. in. ocenę zapachu składników aromatu oraz przeprowadzenie prób na daltonizm zapachowy.
- “Kolorowe reakcje” – Katedra Chemii; budynek 32, piętro 2, sale Katedry Chemii (dr Jolanta Krzyczkowska, dr Marta Łobacz, dr Joanna Bryś), rozpoczęcie zajęć o godz. 10.30 (czas trwania 2 h)(grupa do 16 osób); prosimy o wcześniejsze zarezerwowanie na adres: anna_berthold@sggw.pl, ważna kolejność zgłoszeń
Samodzielne wykonanie przez uczniów, pod kontrolą prowadzącego zajęcia, zestawu reakcji, którym towarzyszą charakterystyczne efekty: zmiana barwy roztworu, wytrącenie barwnego osadu lub wydzielanie gazu.
- “Chemia w żywności” – Katedra Chemii; budynek 23, przyziemie sala 083 (dr Ewa Ostrowska-Ligęza) oraz budynek 32, piętro 2 sala laboratoryjna III (p. 2045) (dr Dorota Kowalska), rozpoczęcie o godz. 10 (czas trwania 3 h) (12 do maks. 15 osób); prosimy o wcześniejsze zarezerwowanie na adres: anna_berthold@sggw.pl, ważna kolejność zgłoszeń
Wykrywanie związków biologicznie czynnych w produktach spożywczych. Przeprowadzenie podstawowych reakcji charakterystycznych dla głównych składników produktów żywnościowych. Badana będzie żywność o zróżnicowanym składzie chemicznym (produkty bogate w węglowodany, białka, tłuszcze).
- „Chemia w kuchni” – Katedra Chemii i Międzywydziałowe Koło Naukowe SGGW „Zielona Chemia”; budynek 32, piętro 2, sala ćwiczeniowa VI (dr inż. Katarzyna Dobrosz-Teperek i dr Beata Dasiewicz) o 10.00 (czas trwania 45 minut) (grupa 12 osobowa), prosimy o wcześniejsze zarezerwowanie na adres: katarzyna_dobrosz_teperek@sggw.pl, ważna kolejność zgłoszeń
- “Cała prawda o konserwantach“- Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności; budynek 32, piętro 1, sala 1035 i 1032 (dr Alicja Synowiec, mgr Agnieszka Kurcz, mgr Anna Kot, mgr Marek Kieliszek i mgr Kamil Piwowarek), rozpoczęcie zajęć o godz. 10.00 i 12.00 (czas trwania ok. 1,5h) (grupa do 15 osób); prosimy o wcześniejsze zarezerwowanie na adres: anna_berthold@sggw.pl, ważna kolejność zgłoszeń
- “Żywność – kraina zdumiewających składników” – Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji; budynek 32, piętro 1, sala 1065 (mgr inż. Kinga Czajkowska i mgr inż. Justyna Kadzińska), rozpoczęcie zajęć o godz. 10.00, 10:45, 11:30 i 12:15 (czas trwania ok. 30 min) (grupa do 15 osób), prosimy o wcześniejsze zarezerwowanie na adres: anna_berthold@sggw.pl
Zapoznanie uczniów gimnazjum z wybranymi składnikami występującymi w żywności oraz metodami ich otrzymywania i wprowadzania do żywności.
Organizacja Stoiska Wydziałowego
- postery przedstawiające historię Wydziału,
- “Jak zmieniały się produkty spożywcze ? ” – prezentacje w formie posterów,
- “Co to było zanim się zepsuło ? ” – prezentacja ciekawych grup drobnoustrojów występujących w produktach spożywczych (forma konkursu),
- “Potrafimy robić smaczne i zdrowe produkty” – degustacja wyprodukowanych przez studentów Wydziału: wyrobów piekarskich, margaryn smakowych, cydru, dżemów o obniżonej zawartości cukru, liofilizowanych owoców, próby na daltonizm smakowy i zapachowy,
- “Magiczna chemia” – pokazy reakcji chemicznych (piątek i sobota w godz. 12-13),
- konkursy wiedzy o żywności “na wesoło” – propozycja skierowana zarówno do najmłodszych konsumentów, jak i osób dorosłych,
- “Żywność jako kosmetyk” – pokaz możliwości wykorzystania różnych surowców i produktów spożywczych jako kosmetyków,
- pokaz carvingu – sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach (sobota godz. 11-13),
- prawda i mity dotyczące przemysłowej produkcji żywności – dyżury ekspertów na stoisku Wydziałowym, piątek i sobota w godz. 10.00-17.00.
koordynator Wydziałowy: dr inż. Anna Berthold-Pluta,
WNoŻ, Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności,
tel. wewn. 37 668 lub 669, 603 779 297
anna_berthold@sggw.pl