W ubiegłym roku podczas konferencji FoodMicro 2016 w Dublinie (organizator: INTERNATIONAL COMMITTEE ON FOOD MICROBIOLOGY AND HYGIENE (ICFMH) odbyło się II sympozjum Working Party on Advanced Education in Food Microbiology, na którym podjęto decyzję o stworzeniu sieci dla nauczycieli akademickich specjalizujących się w mikrobiologii żywności pod nazwą Food Microbiology Teachers‘ Global Network (FMTGN) (cele projektu).
Inspiratorem projektu i jego światowym koordynatorem jest Prof. Dr. Peter RASPOR, Dr.h.c.mult., Uni. dipl. eng. WPAEFM Chair (http://www.icfmh.org/activities_wpaefm.php).
Powstająca struktura osobowa projektu obejmuje:
Delegates
Country coordinators
Core Group of food microbiology teachers
The Network Coordinator
The Network Advisory Board
Dotychczasowa struktura w Polsce:
Delegaci:
27 osób (w tym 8 osób z SGGW)
Koordynator krajowy:
dr inż Iwona Gientka
Core Group:
Wiesław Kaca – Full Professor, Jan Kochanowski University
Katarzyna Kasperkiewicz – Adjunct Profesor, University of Silesia
Monika Kordowska-Wiater Adjunct, University of Life Sciences in Lublin
Maciej Kuligowski – Adjunct Profesor, Poznań University of Life Sciences
Xymena Polomska – Assistant Professor, Wrocław University of Environmental and Life Sciences
Pawel Satora -Associate Professor, University of Agriculture in Krakow
Anna Zadernowska – Adjunct Profesor, University of Warmia and Mazury in Olsztyn
W kwietniu tego roku w Atenach (ICFMH Board Meeting) Prof. Dr. P. Raspor wygłosił wyniki dotychczasowych prac. Do udziału w projekcie zgłosili się przedstawiciele 84 państw. Do końca 2018 roku planowane jest zakończenie tworzenia struktur oraz organizacja sympozjum WPAEFM na którym planowane jest spotkanie koordynatorów krajowych.