Festiwal Nauki

festiwal2015

 

 

 

KATEDRA INŻYNIERII ŻYWNOŚCI I ORGANIZACJI PRODUKCJI

 

  • Tytuł imprezy: „Truskawki dla kosmonautów”

Forma i dla kogo przeznaczona: lekcja festiwalowa w formie wycieczki dla uczniów szkoły podstawowej, klasy I-IV,

Termin i miejsce: 22 IX godz. 10, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Forma wstępu: zapisy przez sekretariat Festiwalu Nauki

Nazwa organizatora: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Wykonawcy: dr inż. Agnieszka Ciurzyńska, dr inż. Karolina Szulc

Opis do prasy: Wycieczka rozpocznie się prezentacją różnych sposobów utrwalenia owoców. Uczniowie zapoznają się z najnowszą metodą suszenia stosowaną do produkowania żywności dla kosmonautów i będą mieli możliwość spróbowania kosmicznych truskawek.

 

  • Tytuł imprezy: „Żywność – jak powstaje?”

Forma i dla kogo przeznaczona: lekcja festiwalowa w formie pokazu, warsztatów dla uczniów szkoły podstawowej, klasy V-VI,

Termin i miejsce: 24 IX godz. 12, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Forma wstępu: zapisy przez sekretariat Festiwalu Nauki

Nazwa organizatora: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Wykonawcy: dr inż. Małgorzata Nowacka

Opis do prasy: Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Praca w grupach. Zaprezentowanie kilku przykładów “nowych”, “niestandardowych” produktów żywnościowych wraz z ich degustacją.

 

  • Tytuł imprezy: „Czy wiemy w czym jemy?”

Forma i dla kogo przeznaczona: lekcja festiwalowa w formie pokazu dla uczniów gimnazjum, klasy I-III,

Termin i miejsce: 23 IX godz. 12, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Forma wstępu: zapisy przez sekretariat Festiwalu Nauki

Nazwa organizatora: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Wykonawcy: dr inż. Małgorzata Nowacka

Opis do prasy: Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością. Prezentacja nowych rozwiązań w pakowaniu żywności.

 

  • Tytuł imprezy: „Niesmaczne” składniki w smacznej żywności”

Forma i dla kogo przeznaczona: lekcja festiwalowa w formie warsztatów dla uczniów gimnazjum, klasy I-III,

Termin i miejsce: 22 IX godz. 9, 10, 11, 12, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Forma wstępu: zapisy przez sekretariat Festiwalu Nauki

Nazwa organizatora: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Wykonawcy: – mgr inż. Justyna Kadzińska, mgr inż. Kinga Czajkowska

Opis do prasy: Uczestnicy spotkania zapoznają się z substancjami dodatkowymi stosowanymi przy produkcji jogurtów np. bakteriami pro biotycznymi. Będą mogli wyprodukować własny jogurt.

 

  • Tytuł imprezy: „Komputerowe wspomaganie schematycznego przedstawienia produkcji żywności”

Forma i dla kogo przeznaczona: Spotkanie weekendowe, dla osób powyżej 20 lat

Termin i miejsce: 26 IX godz. 15, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Forma wstępu: wstęp wolny

Nazwa organizatora: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Wykonawcy: – dr hab. inż. Dariusz Piotrowski

Opis do prasy: Wykład weekendowy zostanie przeprowadzony w warunkach sali wykładowej z wykorzystaniem stanowiska komputerowego z zainstalowanymi aplikacjami do prowadzenia pokazu jak i systemu komputerowego wspomagania projektowania (CAD).

 

Koordynator Festiwalu Nauki

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Dr inż. Agnieszka Ciurzyńska