Fundacja Ernesta Michalskiego „Polska Róża”
Wydział Nauk o Żywności
Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
zapraszają do udziału w
I Konferencji Naukowej „RÓŻE OWOCOWE W UPRAWIE, PRZETWÓRSTWIE, ŻYWIENIU I OCHRONIE ZDROWIA”
Warszawa, 8 grudnia 2011
Konferencja naukowa poświęcona będzie przeglądowi polskich osiągnięć w badaniach dotyczących róż owocowych – zarówno wyników najnowszych jak i starszych badań – w znaczny sposób przyczyniających się do poszerzenia wiedzy na temat tej szczególnej rośliny.
Spośród róż owocowych szczególnie interesuje nas Rosa rugosa. To wyjątkowa roślina, zarówno, jeżeli chodzi o warunki uprawy, technologię przetwórstwa, jak i wartości odżywcze i fitoterapeutyczne owoców i płatków kwiatowych, wykorzystywanych w produkcji spożywczej i lecznictwie. Charakteryzuje ją wysoka odporność na warunki klimatyczne i choroby, nie jest wymagająca jeżeli chodzi o glebę. Wysoka zawartość witamin (przede wszystkim witaminy C), bioflawonoidów i innych cennych składników wymaga szczególnej dyscypliny technologicznej
pozwalającej na ich zachowanie w przetworach.
ORGANIZATORFundacja „Polska Róża” WSPÓŁORGANIZATORSzkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego PARTNERZYWarszawski Uniwersytet Medyczny |
KOMITET PROGRAMOWYDr hab. Marta Mitek, prof. SGGW – Przewodnicząca (Kierownik Zakładu Technologii Owoców i Warzyw Katedry Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności SGGW) |
|
KOMITET ORGANIZACYJNYIzabela Michalska – Przewodnicząca (Fundacja „Polska Róża”) |
|
|
ZGŁOSZENIAWypełniony formularz proszę przesłać do 15.09.2011 na adres konferencja@polskaroza.pl |
KONTAKTAktualne informacje dotyczące konferencji będą ukazywać się na www.dzikaroza.pl |
|