Oferta dla praktyki
- Badania mikrobiologiczne surowców i produktów spożywczych zgodnie z normami PN-ISO (głównie w zakresie: Salmonella, gronkowców koagulazododatnich, pałeczek z grupy coli, ogólnej liczby bakterii i grzybów, beztlenowców przetrwalnikujacych).
- Ustalanie / weryfikacja terminu przydatności do spożycia produktów spożywczych.
- Ocena trwałości mikrobiologicznej wyrobów kosmetycznych.
- Zmiany jakościowe i ilościowe mikroflory w czasie prób przechowalniczych żywności.
- Ekspertyzy i doradztwo z zakresu mikrobiologii żywności i przemysłów fermentacyjnych.
Badania
- Badania podstawowe i technologiczne wybranych szczepów drożdży przemysłowych:
- wpływ wybranych biostymulatorów na aktywność fermentacyjną drożdży piekarskich,
- badania nad naturalnym wiązaniem biopierwiastków przez wybrane szczepy drożdży,
- badania nad ciągłą fermentacją winiarską.
- Wykorzystanie drobnoustrojów i produktów ich metabolizmu w przemyśle spożywczym i żywieniu:
- biosynteza pullulanu i jego zastosowanie do przedłużania trwałości surowców i produktów spożywczych,
- biotransformacja kwasu trans-cynamonowego do L-fenyloalaniny przez drożdże rodzaju Rhodotorula,
- biosynteza folianów przez drożdże z rodzaju Saccharomyces, otrzymywanie preparatów enzymów lipolitycznych z wybranych szczepów drożdży o wysokiej aktywności hydrolitycznej,
- wykorzystanie mieszanych kultur drożdży i bakterii octowych do utylizacji glicerolu.
- Przeciwdrobnoustrojowa aktywność ekstraktów roślinnych.
- Wykorzystanie klasycznych metod analizy mikrobiologicznej i inżynierii genetycznej w wykrywaniu, charakterystyce i uszlachetnianiu cech technologicznych drobnoustrojów.
Dydaktyka
- Mikrobiologia ogólna,
- Mikrobiologia żywności,
- Mikrobiologia techniczna,
- Technologia specjalizacyjna: gorzelnictwo i drożdżownictwo, winiarstwo, browarnictwo, mikrobiologia żywności, genetyka i inżynieria genetyczna drobnoustrojów, modyfikacje genetyczne drobnoustrojów przemysłowych,
- Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii i grzybów (drożdży i pleśni),
- Współczesne techniki monitoringu zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności.
Konsultacje w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności w r. ak. 2020/2021 – semestr letni