Kolejny sukces Koła Naukowego Technologów Żywności – XXXVIII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW

pdkn201213 stycznia 2012 odbył się kolejny, w tym roku już XXXVIII Przegląd Dorobku Kół Naukowych, którego organizatorami było Koło Naukowe Medyków Weterynaryjnych. Koła Naukowe SGGW zaprezentowały swoje osiągnięcia w postaci przygotowanych prezentacji oraz posterów. Ilość wszystkich przedstawionych projektów była rekordowa. Jeszcze nigdy w historii tego przedsięwzięcia nie odnotowano tak wysokiej liczby przyjętych zgłoszeń. Prezentowane prace podzielono zgodnie z tematyką na 11 sekcji, w obrębie których wręczono wyróżniania i wytypowano nagrody. KNTŻ zdobyło 5 nagród i 4 wyróżnienia, dzięki czemu w ogólnym rankingu Kół Naukowych zajęło drugie miejsce.

W tym roku, podobnie jak w ubiegłym, pierwsze miejsce przypadło Kołu Naukowemu Leśników, trzecie przyznano Kołu Naukowemu Medyków Weterynaryjnych. Członkowie naszego koła wygłosili w sumie 24 referaty oraz zaprezentowali 8 posterów:

Prezentacje:

1.Promocja SGGW poprzez organizację zajęć z uczniami szkół średnich i gimnazjów
Marcin Iwaniuk, Artur Wiktor, Michał Antczak, Marta Ozimek, Tomasz Siedlecki, Iwona Ulman, Zbigniew Skwarski

2.Organizacja I Ogólnopolskiego Spotkania Młodych Technologów Żywności
Piotr Fąfara, Ewa Gil

3.Przeprowadzenie próby na daltonizm smakowy wśród uczestników Dni SGGW nagroda
Natalia Kurek, Ewa Gil, Piotr Fąfara, Bartosz Kruszewski, Małgorzata Tywonek, Nina Majewska, Marta Górska, Adam Szymanowski

4.Próby technologiczne otrzymania jogurtów wzbogaconych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe wyróżnienie
Ewa Gil, Dorota Zatorska, Natalia Kurek, Monika Zawiślak, Marta Górska, Julia Przychodzka, Małgorzata Tywonek

5.Możliwości wykorzystania zbóż jako surowców do produkcji energii
Małgorzata Marzec

6. Opakowania inteligentne i aktywne
Justyna Smolińska, Piotr Fąfara

7.Opakowania biodegradowalne
Piotr Fąfara, Marta Górska

8.Wpływ rodzaju i zawartości tłuszczu na strukturę muffin
Rita Głowacka, Agnieszka Grzejszczak, Kinga Górka, Katarzyna Kołakowska, Marcin Iwaniuk

9.Chipsy jabłkowe – zdrowa alternatywa przekąsek nagroda
Maciej Zaleski, Marcin Iwaniuk

10. Wybrane wyróżniki jakościowe suszonych przekąsek mięsnych
Adam Szymanowski, Piotr Kosiorek, Bartosz Kruszewski, Maksymilian Jaworowski

11. Olej rzepakowy a oliwa z oliwek- porównanie właściwości żywieniowych
Aneta Jakóbiak, Anna Jasiczek

12.Wpływ czasu i temperatury parzenia na zawartość kofeiny w ekstrakcie z yerba mate
Anna Jasiczek, Aneta Jakóbiak, Bartosz Kruszewski, Dominika Niemczuk, Beata Wieczorek

13.Żywność funkcjonalna
Ewelina Truszkiewicz, Magdalena Kasjaniuk, Ewelina Tryzno

14.Badanie zawartości polifenoli w zależności od krotności parzenia w różnych rodzajach herbaty liściastej
Beata Wieczorek, Dominika Niemczuk, Aneta Jakóbiak, Anna Jasiczek

15.Zmiany podczas przechowywania mleka pasteryzowanego, mikrofiltrowanego i sterylizowanego w warunkach chłodniczych po otwarciu
Jagoda Zioła, Piotr Kosiorek

16.Opracowanie receptury dżemów niskosłodzonych z dodatkiem wybranych substancji słodzących
Marta Górska, Katarzyna Kołakowska, Justyna Wójcik, Agnieszka Maszewska, Bartosz Kruszewski

17.Cena a jakość produktów wędliniarskich nagroda
Marta Żak, Piotr Fąfara, Maciej Zaleski, Bartosz Kruszewski

18. Właściwości teksturalne i fizykochemiczne lodów z dodatkiem wybranych polisacharydów
Michalina Czepe, Michał Antczak, Michał Olkowski

19.Musy owocowo-jogurtowe – zabierz owoce ze sobą gdzie tylko chcesz wyróżnienie
Olga Zawadzka, Julia Przychodzka, Maciej Zaleski, Bartosz Kruszewski

20.Wpływ metody i stężenia surowca na proces zamrażania w sokach marchwiowych wyróżnienie
Paweł Sakowski

21.Żywność fermentowana typu Tempeh
Piotr Kosiorek, Jagoda Zioła

22.Wpływ hydrokoloidów na właściwości żeli z dodatkiem soków warzywnych
Tomasz Śliwka, Nina Majewska, Patryk Wierzbowski

23.Porównanie zawartości substancji aromatycznych w piwach bezalkoholowych i alkoholowych
Wioleta Ruszczyk, Maciej Zaleski, Bartosz Kruszewski

24.„Przekręć, poliż …” ale dlaczego „zamocz”? Badanie właściwości teksturalnych wybranych ciastek typu markizy
Marcin Iwaniuk, Ewa Jakubczyk

Postery:

1.Prozdrowotne właściwości aronii
Katarzyna Kołakowska, Marta Górska

2.Wpływ czasu i temperatury smażenia na barwę chipsów ziemniaczanych
Mateusz Szczęsny, Paweł Sakowski

3.Analiza jakości technologicznej oraz atrakcyjności konsumenckiej dziczyzny w porównaniu z mięsem wybranych zwierząt hodowlanych
Julia Przychodzka, Marta Ozimek

4.Zamrażanie produktów spożywczych. Teoria a praktyka wyróżnienie
Paweł Sakowski

5.Pojemność przeciwutleniająca wybranych olejów roślinnych nagroda
Piotr Fąfara, Bartosz Kruszewski, Adam Szymanowski

6.Wpływ rodzaju suszenia na wybrane właściwości “chipsów bananowych”
Magdalena Gońda, Rita Głowacka, Agnieszka Grejszczak, Kinga Górka,
Katarzyna Kołakowska, Marcin Iwaniuk

7.Wybrane właściwości fizykochemiczne i jakość mikrobiologiczna przekąsek typu jerky nagroda
Adam Szymanowski, Piotr Kosiorek, Bartosz Kruszewski

8.Yerba mate – alternatywa dla kawy
Anna Jasiczek, Aneta Jakóbiak

Łącznie zdobyliśmy więc 5 nagród i 4 wyróżnienia, jednak największym sukcesem było zaangażowanie wszystkich członków KNTŻ, którym wykazali się podczas przygotowań do XXXVIII Przeglądu Dorobku Kół Naukowych oraz ciekawe projekty, jakie udało się wspólnie zrealizować.

Równolegle do Przeglądu Dorobku Kół Naukowych odbył się III Konkurs Studenckich Projektów Naukowych zorganizowany przez Komisję ds. Dydaktyki Samorządu Studentów SGGW. Jego  głównym założeniem jest dofinansowywanie najciekawszych projektów studenckich, które powstają z inicjatywy członków Kół Naukowych SGGW. W tym roku, podobnie jak w latach ubiegłych, studenci w ramach Kół Naukowych przygotowywali projekty przedsięwzięć, których realizacji chcieliby się podjąć. Nasze Koło Naukowe z projektem “Badania nad możliwością produkcji piwa bezalkoholowego o cechach sensorycznych zbliżonych do piwa tradycyjnego” projektu Macieja Zaleskiego zajęło I miejsce z kwotą dofinansowania 5000 zł.


Wszystkim uczestnikom, wyróżnionym i nagrodzonym serdecznie gratulujemy i życzymy dalszego zapału do pracy naukowej!