Rosnąca świadomość konsumentów na temat zdrowia, zmienia również ich oczekiwania związane z szeroko pojętą jakością, w tym bezpieczeństwem żywności. Bezpieczeństwo zdrowotne jest najważniejszym wyróżnikiem jakościowym produktów żywnościowych i jest rozumiane jako zdolność dostarczania produktu, którego spożycie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia konsumenta. Systemowe zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz analiza zagrożeń i ryzyka powinny opierać się na naukowych podstawach i dowodach. Dlatego też istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa produktów spożywczych należy przypisać interdyscyplinarnej nauce o żywności.
Tematyka konferencji
- Bezpieczeństwo żywności a oczekiwania konsumentów.
- Zagrożenia obecne w żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka.
- Systemy i standardy w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności.
- Surowce i technologia przetwarzania a bezpieczeństwo żywności.
- Wpływ składników i substancji dodatkowych na bezpieczeństwo żywności.
- Dystrybucja, transport i operacje logistyczne w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności.
- Bezpieczeństwo produktów spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych.
- Współczesne potencjalne zagrożenia w żywności: alergeny i organizmy GMO.
- Analiza i monitoring żywności jako narzędzia w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności.