Serdecznie zapraszamy na doroczne Seminarium Doktorantów Wydziału Nauk o Żywności, które odbędzie się w dniach 16-17 czerwca.
16 CZERWCA 2014r.
sala Rady Wydziału nr 57 (parter)
Przewodnicząca seminarium:
Prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert, Dziekan Wydziału Nauk o Żywności
Prowadzenie:
Prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz, kierownik studiów doktoranckich
Dr hab. Ewa Domian, prof. SGGW, kierownik studiów doktoranckich
Dr hab. Ewa Jakubczyk, prodziekan ds. Nauki i Współpracy Międzynarodowej WNoŻ
Godz. 9.00 : Rozpoczęcie seminarium
III rok studiów
9.15 – 9.30 mgr inż. Hanna Ciemniewska-Żytkiewicz – Badanie struktury regiospecyficznej triacylogliceroli oraz składu tokoferoli w trakcie dojrzewania orzechów laskowych i ocena wpływu tych parametrów na jakość przechowywanych orzechów
9.30 – 9.45 mgr inż. Marzena Anna Przybysz – Studia nad wpływem parametrów procesu mikrokapsułkowania na stabilność naturalnego beta-karotenu
9.45 – 10.00 mgr inż. Piotr Grzegory – Kształtowanie właściwości fizykochemicznych suszonych truskawek
DYSKUSJA: 10.00- 10.15
10.15 – 10.30 mgr inż. Artur Wiktor Wpływ pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) na przebieg zamrażania, rozmrażania oraz jakość tkanki roślinnej
10.30- 10.45 mgr inż. Aleksandra Jedlińska – Optymalizacja procesu suszenia aromatów o zróżnicowanych składzie części aromatycznej w nowej linii produkcyjnej firmy „Pollena-Aroma”*
10.45- 11.00 mgr inż. Magdalena Śledź – Możliwości zastosowania ultradźwięków i blanszowania parą jako zabiegów wstępnych przed suszeniem ziół
DYSKUSJA: 11.00- 11.15
11.15- 11.30 mgr inż. Marcin Iwaniuk – Różnicowa kalorymetria skaningowa jako narzędzie do analizy destabilizacji produktów typu krem czekoladowy/orzechowy do smarowania pieczywa *
11.30- 11.45 mgr inż. Mach Piotr – Ocena procesu zamrażania pieczywa pszennego w zamrażarce taśmowo-spiralnej arctic a7/26 firmy HEINEN i jego wpływ na jakość produktu
11.45 –12.00 lek.wet. Piotr Karpiński – Badania nad zastosowaniem wybranych technik instrumentalnych w ocenie jakości i autentyczności szynek dojrzewających na przykładzie kumpiak podlaskiego
DYSKUSJA: 12.00 – 12.15.
PRZERWA: 12.15 – 12.30
II rok studiów
12.30 – 12.45 mgr inż. Aleksandra Fijałkowska – Wpływ fal ultradźwiękowych na przebieg suszenia i właściwości tkanki buraka ćwikłowego
12.45 – 13.00 mgr inż. Arleta Błońska – Wpływ mąki z ciecierzycy na wybrane właściwości ciastek kruchych
13.00 – 13.15 mgr inż. Daria Romankiewicz – Wpływ metody prowadzenia ciasta na zmiany jakości pieczywa pszennego w czasie jego przechowywania
DYSKUSJA: 13.15 – 13.30.
13.30 – 13.45 mgr inż. Magdalena Zychnowska – Próba zastosowania stewii w niskotłuszczowych emulsjach majonezowych
13.45- 14.00 mgr inż. Joanna Miazek – Wpływ rodzaju i dawki błonników rożnego pochodzenia na wybrane wyróżniki jakości modelowych kiełbas homogenizownych
14.00 –14.15 mgr inż. Dominika Tolik – Wpływ zastosowania wątroby strusiej w produkcji apertyzowanych pasztetów mięsnych na ich wartość odżywczą po różnym okresie przechowywania
DYSKUSJA: 14.15 – 14.30
14.30 – 14.45 mgr inż. Sylwia Onacik-Gür – Jakość ciastek kruchych z wysokooleinowym olejem słonecznikowym
14.45 – 15.00 dr inż. Emilia Janiszewska – Wpływ rodzaju ekstrakcji na jakość mikrokapsułkowanych barwników uzyskiwanych z marchwi pomarańczowej i buraka ćwikłowego *
DYSKUSJA: 15.00 – 15.15
* Prezentacje w ramach sprawozdania z realizacji zadań badawczych objętych dofinansowaniem w ramach wewnętrznego trybu konkursowego w SGGW dla młodego pracownika nauki / uczestnika studiów doktoranckich w roku akademickim 2013/14 w ramach wewnętrznego trybu konkursowego w
PODSUMOWANIE PIERWSZEGO DNIA SEMINARIUM
17 CZERWCA 2014r.
sala Rady Wydziału nr 57 (parter)
Przewodnicząca seminarium:
Prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert, Dziekan Wydziału Nauk o Żywności
Prowadzenie:
Prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz, kierownik studiów doktoranckich
Dr hab. Ewa Domian, prof. SGGW, kierownik studiów doktoranckich
Dr hab. Ewa Jakubczyk, prodziekan ds. Nauki i Współpracy Międzynarodowej WNoŻ
Godz. 9.00 : Rozpoczęcie seminarium
I rok studiów
9.15 – 9.30 mgr inż. Agnieszka Rękas – Wpływ obróbki termicznej nasion rzepaku na wydajność tłoczenia i wybrane cechy jakościowe oleju
9.30 – 9.45 mgr inż. Edyta Popis – Przegląd metod oceny stabilności oksydacyjnej tłuszczów
9.45 – 10.00 mgr inż. Kinga Czajkowska – Odwadnianie osmotyczne owoców w roztworach cukru z dodatkiem składników wzbogacających
DYSKUSJA: 10.00- 10.15
10.15 – 10.30 mgr inż. Anna Brynda – Kopytowska – Białka roślinne w mikrokapsułkowaniu metodą suszenia rozpyłowego w aspekcie otrzymywania sproszkowanych preparatów wysokotłuszczowych
10.30- 10.45 mgr inż. Justyna Kadzińska – Przeciery warzywne jako żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
10.45- 11.00 mgr inż. Anna Soczewka (Jasiczek) – Wpływ składu ekstrudatów zbożowych na ich wybrane właściwości fizyczne
DYSKUSJA: 11.00- 11.15
PRZERWA: 11.15 – 11.30
11.30- 11.45 dr inż. Anna Bzducha-Wróbel – Analiza budowy strukturalnej ściany komórkowej drożdży w odpowiedzi na warunki hodowli na wybranych produktach odpadowych jako ocena możliwości pozyskiwania polimerów o właściwościach funkcjonalnych *
11.45 –12.00 dr inż. Małgorzata Nowacka – Zastosowanie ultradźwięków jako obróbki wstępnej do modyfikacji tkanki roślinnej przed procesem odwadniania osmotycznego *
DYSKUSJA: 12.00 – 12.15
12.45 – 13.00 dr inż. Marta Chmiel – Wpływ zawartości tlenu resztkowego w opakowaniu na barwę mięsa i jego trwałość podczas chłodniczego przechowywania *
13.00 – 13.15 dr inż. Jolanta Krzyczkowska – Ocena aktywności lipooksygenazy i liazy wodoronadtlenkowej w wybranych rodzajach roślin użytkowych z rodziny Solanacea w aspekcie syntezy związków z grupy zielonej nuty zapachowej *
DYSKUSJA: 13.15 – 13.30
PODSUMOWANIE I ZAKOŃCZENIE SEMINARIUM
mgr inż. Basiak Ewelina – nieobecna z powodu odbywania praktyki zawodowej na Wydziale Nauk o Żywności i Fizyko-Chemii, Uniwersytet Burgundzki, AgroSup Dijon, Francja, od 15.08.2013 do 31.08.2014.
mgr inż. Łuba Arkadiusz – nieobecny z powodu urlopu
mgr inż. Łątkowska Marta – nieobecna z powodu urlopu
dr inż. Paulina Karczewska – – nieobecna z powodu urlopu
* Prezentacje w ramach sprawozdania z realizacji zadań badawczych objętych dofinansowaniem w wewnętrznym trybie konkursowym w SGGW dla młodego pracownika nauki / uczestnika studiów doktoranckich w roku akademickim 2013/14