Do 15 października br. trwa nabór na studia podyplomowe „BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ W ŁAŃCUCHU ŻYWNOŚCIOWYM”, mające na celu przygotowanie specjalistów z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu rolno-spożywczym „od pola do stołu”.
Celem studiów jest zapoznanie słuchaczy z najnowszymi zasadami zarządzania bezpieczeństwem, poprzez nadzór wewnętrzny nad jakością żywności i przestrzeganiem higieny przy pozyskiwaniu, przetwarzaniu i obrocie w całym łańcuchu rolno-żywnościowym, z uwzględnieniem prawa żywnościowego Unii Europejskiej oraz wytycznych Wspólnej Polityki Rolnej.
Słuchacze zdobędą kwalifikacje z zakresu projektowania systemów zarządzania jakością, opracowania dokumentacji, wewnętrznego auditowania jakości w ujęciu systemowym, nadzoru nad wdrażaniem, utrzymaniem i rozwojem systemów zarządzania jakością, a w szczególności z uwzględnieniem zasad identyfikowalności w łańcuchu rolno-spożywczym.
Adresatami studiów mogą być absolwenci uczelni wyższych, w tym absolwenci SGGW, pracujący na stanowiskach technologów, kierowników produkcji, kontrolerów jakości w ogniwach łańcucha rolno-spożywczego oraz osoby chcące zdobyć wiedzę z zakresu systemów zarządzania jakością w łańcuchu rolno-spożywczym.
Całkowity koszt studiów ponoszony przez słuchaczy wynosi 4900 zł (4700 zł – opłata za studia, 200 zł – wpisowe). Opłatę można wnieść jednorazowo lub w dwóch ratach.
Absolwenci otrzymają świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez J.M. Rektora SGGW, zaświadczenia potwierdzające uczestnictwo w poszczególnych blokach tematycznych, wydane przez jednostki zewnętrzne (SGS, Biuro Veritas), oraz po zdaniu egzaminu certyfikat auditora wewnętrznego systemów jakości w przemyśle spożywczym wydany przez TÜV SÜD Polska i certyfikat pełnomocnika jakości wydany przez firmę SGS.
Studia realizowane będą w systemie zaocznym, przez dwa semestry (14 zjazdów sobotnio-niedzielnych). Zajęcia będą prowadzone przez pracowników SGGW, doświadczonych konsultantów i ekspertów z zakresu jakości i bezpieczeństwa rolno-spożywczego oraz audytorów firm certyfikujących systemy jakości.
Program studiów podyplomowych obejmuje realizację zajęć teoretycznych i praktycznych z następujących przedmiotów:
- Prawo żywnościowe w Polsce i Unii Europejskiej, jego interpretacja, zastosowanie
w praktyce, „traceability” i autentyczność żywności - Problematyka jakości i bezpieczeństwa żywności w łańcuchu żywnościowym
- Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, praktyczne wdrażanie – ISO serii 9000
- Charakterystyka wybranych systemów zarządzania jakością (BRC, IFS, GAP)
- Analiza ryzyka w zarządzaniu jakością i bezpieczeństwem żywności
- Integracja zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności – ISO 22000
- Integracja zarządzania środowiskiem (ISO 14000), bezpieczeństwem i higieną pracy (ISO 18000) z systemami zarządzania jakością (ISO 22000) w łańcuchu żywnościowym
- Metodyka walidacji, weryfikacji i audit systemów
Liczba miejsc – 32. O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń.
Nabór trwa do 30.09.2011 roku.
Osoby zainteresowane proszone są o kontakt osobisty, e-mailowy lub telefoniczny.
Droga e-mailową zostaną do osób zainteresowanych przesłane formularze zgłoszeniowe
i szczegółowe informacje dotyczące harmonogramu studiów.
Kontakt:
Wydział Nauk o Żywności
Zakład Oceny Jakości Żywności
Ul. Nowoursynowska 159 c (budynek zielony, nr 32)
Pokój 1025
Kierownik studiów: dr inż. Jolanta Kowalska
022-5937679
Z-ca Kierownika studiów: dr inż. Ewa Majewska
022-5937678