Studia Podyplomowe Bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym
Jednostka prowadząca studia: Wydział Nauk o Żywności
Charakterystyka studiów:
Celem studiów jest zapoznanie słuchaczy z najnowszymi zasadami zarządzania bezpieczeństwem, poprzez nadzór wewnętrzny nad jakością żywności i przestrzeganiem higieny przy pozyskiwaniu, przetwarzaniu i obrocie w całym łańcuchu rolno-żywnościowym, z uwzględnieniem prawa żywnościowego Unii Europejskiej oraz wytycznych Wspólnej Polityki Rolnej.
Słuchacze zdobędą kwalifikacje z zakresu projektowania systemów zarządzania jakością, opracowania dokumentacji, wewnętrznego auditowania jakości w ujęciu systemowym, nadzoru nad wdrażaniem, utrzymaniem i rozwojem systemów zarządzania jakością, a w szczególności z uwzględnieniem zasad identyfikowalności w łańcuchu rolno-spożywczym
Założenia:
Czas trwania: 2 semestry
Tryb: niestacjonarny (soboty, niedziele)
Data rozpoczęcia: październik
Liczba uczestników: max 32 osób
Koszt studiów: 200 zł – wpisowe oraz opłata za studia – 5000 zł
Wymiar godzin zajęć: 212 godzin
Warunki rekrutacji:
Rekrutacja na kolejną edycję studiów rozpoczyna się w czerwcu danego roku i trwała do 30 września. W przypadku wolnych miejsc może zostać przedłużona do dnia poprzedzającego rozpoczęcie zajęć. Wymagane dokumenty:
Warunkiem przyjęcia na studia podyplomowe jest złożenie przez kandydata dokumentów –
– podania do Kierownika Studiów Podyplomowych
– wypełnionego kwestionariusza osobowego
– ksera lub odpisu dokumentu tożsamości
– dowodu wpłaty opłaty wpisowej
– oryginału dyplomu ukończenia studiów
– jednej fotografii
O przyjęciu na studia podyplomowe decyduje kolejność zgłoszeń.
Zajęcia są realizowane zgodnie z zatwierdzonym planem studiów
Plan studiów
Lp. |
Nazwa modułu |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
|
Wykład |
Ćwiczenia |
|||
1. |
Prawo żywnościowe w Polsce i Unii Europejskiej, jego interpretacja i zastosowanie w praktyce |
6
|
16 |
4,0 |
2. |
Zagrożenia w żywności oraz zasady ich identyfikowania i monitorowania w łańcuchu żywnościowym |
42
|
16
|
12,0 |
3. |
Podstawy projektowania, rozwoju linii technologicznych oraz produktów spożywczych i zarządzanie procesem produkcyjnym |
10 |
12 |
6,0 |
4. |
Pełnomocnik jakości |
8 |
16 |
10,0 |
5. |
Standardy żywnościowe |
12 |
8 |
6,0 |
6. |
Systemy zarządzania jakością w przemyśle rolno- spożywczym |
18 |
36 |
19,0 |
7. |
Systemy zapewnienia jakości w laboratorium |
4 |
8 |
3,0 |
|
Razem |
100 |
112 |
|
|
Łącznie |
|
212 |
60,0 |
Zasady odpłatności:
Opłata wpisowego 200 zł – bezzwrotne, przy składaniu dokumentów.
Opłata za studia jest ustalana na dany rok akademicki. Opłata może zostać dokonana jednorazowo lub w dwóch równych ratach, płatnych pierwsza do 30.09 lub do dnia poprzedzającego pierwszy dzień zajęć (w przypadku osób, które zgłoszą się na studia po terminie rekrutacji).
W oparciu o podanie z uzasadnieniem istnieje możliwość rozłożenia opłaty na więcej niż dwie raty, co zostaje ujęte w pisemnej umowie wewnętrznej pomiędzy słuchaczem a Kierownikiem studiów.
Kwota ta obejmuje opłatę za studia, koszty materiałów dydaktycznych, które słuchacze otrzymują do każdego przedmiotu, świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane prze JM Rektora SGGW, certyfikaty w języku polskim wydane przez zewnętrzne jednostki certyfikujące.
Sylwetka kandydata
Adresatami studiów mogą być absolwenci uczelni wyższych, w tym absolwenci SGGW, pracujący na stanowiskach technologów, kierowników produkcji, kontrolerów jakości
w ogniwach łańcucha rolno-spożywczego oraz osoby chcące zdobyć wiedzę z zakresu systemów zarządzania jakością w łańcuchu rolno-spożywczym.
Podstawą ukończenia studiów jest pozytywne zaliczenie wszystkich przedmiotów i uzyskanie 60 pkt. ECTS, co zostanie potwierdzone świadectwem ukończenia studiów podyplomowych. Absolwenci otrzymają świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez J.M. Rektora SGGW, zaświadczenia potwierdzające uczestnictwo w blokach tematycznych realizowanych przez jednostki zewnętrzne oraz po zdaniu egzaminów certyfikaty: Audytora wewnętrznego systemów jakości w przemyśle spożywczym, Certyfikat Pełnomocnika Jakości, Certyfikat audytora wewnętrznego według normy ISO 22000.
Sylwetka absolwenta
Absolwenci studiów podyplomowych posiadają wiedzę w zakresie projektowania systemów zarządzania jakością, opracowywania dokumentacji systemowej, wewnętrznego audytowania jakości w ujęciu systemowym, nadzoru nad wdrażaniem, utrzymaniem i rozwojem systemów zarządzania jakością, a w szczególności z uwzględnieniem zasad identyfikowalności w łańcuchu rolno-spożywczym.
Absolwenci posiadają umiejętności koordynowania prac związanych z doskonaleniem jakości i zagwarantowaniem bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym.
Absolwenci są przygotowani do pełnienia funkcji kierowniczych ds. systemów zarządzania jakością według wymagań standardów międzynarodowych,
System zapewnienia jakości kształcenia:
Zajęcia prowadzone są przez wysoko wykwalifikowaną kadrę naukową Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz szkoleniowców praktyków z renomowanych, międzynarodowych firm certyfikujących.
Zajęcia prowadzone są jako wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych, również w formie warsztatów, ćwiczeń, case study.