Studia podyplomowe Bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym

Studia Podyplomowe Bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym

Jednostka prowadząca studia: Wydział Nauk o Żywności

Charakterystyka studiów:

Celem studiów jest zapoznanie słuchaczy z najnowszymi zasadami zarządzania bezpieczeństwem, poprzez nadzór wewnętrzny nad jakością żywności i przestrzeganiem higieny przy pozyskiwaniu, przetwarzaniu i obrocie w całym łańcuchu rolno-żywnościowym, z uwzględnieniem prawa żywnościowego Unii Europejskiej oraz  wytycznych Wspólnej Polityki Rolnej.

Słuchacze zdobędą kwalifikacje z zakresu projektowania systemów zarządzania jakością, opracowania dokumentacji, wewnętrznego auditowania jakości w ujęciu systemowym, nadzoru nad wdrażaniem, utrzymaniem i rozwojem systemów zarządzania jakością, a w szczególności z uwzględnieniem zasad identyfikowalności w łańcuchu rolno-spożywczym


Założenia:

Czas trwania: 2 semestry

Tryb: niestacjonarny (soboty, niedziele)

Data rozpoczęcia: październik

Liczba uczestników: max 32 osób

Koszt studiów: 200 zł – wpisowe  oraz opłata za studia – 5000 zł

Wymiar godzin zajęć: 212 godzin

Warunki rekrutacji:

Rekrutacja na kolejną edycję studiów rozpoczyna się w czerwcu danego roku i trwała do 30 września. W przypadku wolnych miejsc może zostać przedłużona do dnia poprzedzającego rozpoczęcie zajęć. Wymagane dokumenty:

Warunkiem przyjęcia na studia podyplomowe jest złożenie przez kandydata dokumentów –

–   podania do Kierownika Studiów Podyplomowych

–   wypełnionego kwestionariusza osobowego

–   ksera lub odpisu dokumentu tożsamości

–   dowodu wpłaty opłaty wpisowej

–   oryginału dyplomu ukończenia studiów

–   jednej fotografii

O przyjęciu na studia podyplomowe decyduje kolejność zgłoszeń.

Zajęcia są realizowane zgodnie z zatwierdzonym planem studiów

Plan studiów

Lp.

Nazwa modułu

Liczba godzin

Punkty

ECTS

Wykład

Ćwiczenia

1.

Prawo żywnościowe w Polsce i Unii Europejskiej, jego interpretacja i zastosowanie w praktyce

6

16

4,0

2.

Zagrożenia w żywności oraz zasady ich identyfikowania i monitorowania w łańcuchu żywnościowym

42

 

16

 

12,0

3.

Podstawy projektowania, rozwoju linii technologicznych oraz produktów spożywczych i zarządzanie procesem produkcyjnym

10

12

6,0

4.

Pełnomocnik jakości

8

16

10,0

5.

Standardy żywnościowe

12

8

6,0

6.

Systemy zarządzania jakością w  przemyśle rolno- spożywczym

18

36

19,0

7.

Systemy zapewnienia jakości w laboratorium

4

8

3,0


Razem

100

112

 


Łącznie

 

212

60,0

Zasady odpłatności:

Opłata wpisowego 200 zł – bezzwrotne, przy składaniu dokumentów.

Opłata za studia jest ustalana na dany rok akademicki. Opłata może zostać dokonana jednorazowo lub w dwóch równych ratach, płatnych pierwsza do 30.09 lub do dnia poprzedzającego pierwszy dzień zajęć (w przypadku osób, które zgłoszą się na studia po terminie rekrutacji).

W oparciu o podanie z uzasadnieniem istnieje możliwość rozłożenia opłaty na więcej niż dwie raty, co zostaje ujęte w pisemnej umowie wewnętrznej pomiędzy słuchaczem a Kierownikiem studiów.

Kwota ta obejmuje opłatę za studia, koszty materiałów dydaktycznych, które słuchacze otrzymują do każdego przedmiotu, świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane prze JM Rektora SGGW, certyfikaty w języku polskim wydane przez zewnętrzne jednostki certyfikujące.

Sylwetka kandydata

Adresatami studiów mogą być absolwenci uczelni wyższych, w tym absolwenci SGGW, pracujący na stanowiskach technologów, kierowników produkcji, kontrolerów jakości
w ogniwach łańcucha rolno-spożywczego oraz osoby  chcące zdobyć wiedzę z zakresu systemów zarządzania jakością w łańcuchu rolno-spożywczym.

Podstawą ukończenia studiów jest pozytywne zaliczenie wszystkich przedmiotów i uzyskanie 60 pkt. ECTS, co zostanie potwierdzone świadectwem ukończenia studiów podyplomowych. Absolwenci otrzymają świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez J.M. Rektora SGGW, zaświadczenia potwierdzające uczestnictwo w blokach tematycznych realizowanych przez jednostki zewnętrzne oraz  po zdaniu egzaminów certyfikaty: Audytora wewnętrznego systemów jakości w przemyśle spożywczym,  Certyfikat Pełnomocnika Jakości, Certyfikat audytora wewnętrznego według normy ISO 22000.

Sylwetka absolwenta

Absolwenci studiów podyplomowych posiadają wiedzę w zakresie projektowania systemów zarządzania jakością, opracowywania dokumentacji systemowej, wewnętrznego audytowania jakości w ujęciu systemowym, nadzoru nad wdrażaniem, utrzymaniem i rozwojem systemów zarządzania jakością, a w szczególności z uwzględnieniem zasad identyfikowalności w łańcuchu rolno-spożywczym.

Absolwenci posiadają umiejętności koordynowania prac związanych z doskonaleniem jakości i zagwarantowaniem bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym.

Absolwenci są przygotowani do pełnienia funkcji kierowniczych ds. systemów zarządzania jakością według wymagań standardów międzynarodowych,


System zapewnienia jakości kształcenia:

Zajęcia prowadzone są przez wysoko wykwalifikowaną kadrę naukową Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz  szkoleniowców  praktyków z renomowanych, międzynarodowych firm certyfikujących.

Zajęcia prowadzone są jako wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych, również w formie warsztatów, ćwiczeń, case study.