POLSKIE TOWARZYSTWO TECHNOLOGÓW ŻYWNOŚCI, Oddział Warszawski
oraz
WYDZIAŁ NAUK O ŻYWNOŚCI SGGW
zapraszają na VIII Konferencję Naukową z cyklu:
JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
nt.: “Żywność przyszłości – czyli jaka?“
Warszawa, 23-24 listopada 2011
Tematyka Konferencji:
* Metody pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych jako czynnik kształtujący jakość żywności (GMO,
rolnictwo zintegrowane, intensywne, ekstensywne, ekologiczne)
* Żywność minimalnie przetworzona, wysoko przetworzona, tradycyjna, ekologiczna – wady i zalety
* Kierunki zmian w technologii przetwarzania żywności
* Rozwój technologii z wykorzystaniem zamrażania
* Tworzenie nowych produktów
* Modyfikacja składu żywności
* Oczekiwania konsumentów dotyczące cech użytkowych i żywieniowych żywności
* Prozdrowotne funkcje żywności
* Rozwój rynku dań gotowych
* Gastronomia indywidualna i systemowa – jej udział w produkcji żywności
W trakcie konferencji przewidziane są:
* referaty plenarne zaproszonych wybitnych specjalistów
* sesja posterowa
* wystąpienia przedstawicieli sektora żywnościowego
* wystawy