W jubileuszowym roku 50-lecia swojego istnienia Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie uroczyście zainaugurował nowy rok akademicki 2011/2012. Naukę na pierwszym roku studiów pierwszego i drugiego stopnia studiów stacjonarnych i niestacjonarnych rozpoczęło 330 studentów, którzy dołączyli do blisko 1500 już studiujących starszych kolegów i koleżanek.
Na Wydziale Nauk o Żywności zajęcia prowadzi 109 nauczycieli akademickich, a ich działalność wspomaga 26 pracowników technicznych i administracyjnych.
W inauguracji udział wziął Prorektor ds. Rozwoju prof. dr hab. Wiesław Bielawski, dziekani i prodziekani innych wydziałów, przedstawiciele stowarzyszeń i instytutów oraz przedsiębiorstw sektora spożywczego.
Dziekan wydziału, prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert, podsumowała bogaty w wydarzenia związane z jubileuszem 50-lecia zakończony rok akademicki, powitała nowo przyjętych studentów w społeczności akademickiej, życząc im aby czas studiów obfitował w sukcesy naukowe i osobiste. Prodziekan ds. Dydaktyki dr inż. Krzysztof Leszczyński przeprowadził uroczyste ślubowanie studentów I roku studiów stacjonarnych oraz wręczył im indeksy. Prorektor ds. Rozwoju prof. dr hab. Wiesław Bielawski wręczył wyróżnionym nauczycielom akademickim nagrody JM Rektora za osiągnięcia dydaktyczne, naukowe i organizacyjne.
Nowych studentów w imieniu studentów powitał
inż. Marcin Iwaniuk.
Wykład inauguracyjny pt. “Alkohol etylowy – wróg czy przyjaciel?” wygłosił dr hab. Piotr Koczoń.