- Enzymy syntetyzowane przez drożdże Yarrowia lipolytica jako biokatalizatory – Wykorzystanie właściwości lipolitycznych drożdży Yarrowia lipolytica do waloryzacji odpadowego oleju po procesie wędzenia ryb
- Badanie właściwości przeciwdrobnoustrojowych propolisu – Dobór warunków otrzymywania, analiza składu chemicznego i działanie przeciwdrobnoustrojowe etanolowych ekstraktów z propolisu
- Wpływ wybranych czynników środowiska na biosyntezę tłuszczu i karotenoidów przez drożdże z rodzaju Rhodotorula w podłożach z ziemniaczaną wodą sokową i glicerolem – Wpływ temperatury środowiska hodowlanego i naświetlania komórek drożdży z rodzaju Rhodotorula na biosyntezę tłuszczu i karotenoidów w podłożach z ziemniaczaną wodą sokową i glicerolem
- Badanie przeciwdrobnoustrojowe aktywności związków biologicznie aktywnych – Nanocząsteczek srebrna na wzrost drobnoustrojów – Aktywność mikrobiologiczna nanocząsteczek srebra oraz ich wpływ na wzrost i przeżywalność bakterii w płynach modelowych imitujących żywność
- Wykorzystanie naturalnych przeciwutleniaczy w produkcji przetworów mięsnych o podwyższonej wartości zdrowotnej – Wpływ wybranych ekstraktów roślinnych na jakość modelowych produktów z mięsa drobiowego
- Badania związków bioaktywnych kawy i jej produktów odpadowych – Wykorzystanie metodyki planowania doświadczeń w badaniach efektywności ekstrakcji związków bioaktywnych
z kawowej łuski srebrzystej - Właściwości przeciwutleniające ekstraktów z owoców róży i możliwości ich wykorzystania jako dodatków do żywności