Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski
Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego
Im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Komitet Nauk o Żywności PAN
zapraszają na
X Konferencję Naukową z cyklu„Żywność XXI wieku”
ŻYWNOŚĆ PROJEKTOWANA
Kraków, 22-23 września 2011
Tematyka konferencji:
- Projektowanie produktów spożywczych służących do zaspokajania określonych potrzeb żywieniowych grup osób
o różnych oczekiwaniach stanowiących żywność funkcjonalną, - Projektowanie żywności wygodnej i niskoprzetworzonej, w których kompleksowo zaprojektowano takie wyróżniki produktu jak receptura, sposób obróbki i utrwalania, system pakowania, sposób przyrządzania do spożycia itd.,
- Opracowanie nowych i modyfikacja istniejących produktów spożywczych pod kątem zmieniających się oczekiwań konsumentów bądź mody na określone produkty,
- Zwiększenie atrakcyjności sprzedawanych produktów poprzez nadanie im określonego design’u (kształtu, barwy, zapachu; wprowadzenie funkcjonalnych rozwiązań),
- Branding tradycyjnych, regionalnych oraz ekologicznych produktów.