Koło Naukowe Technologów Żywności zaprezentowało cztery prezentacje oraz dwa postery.
Referaty wygłosili:
1) Damian Stefaniuk, Grzegorz Wolski, Wpływ rodzaju panierki na wchłanianie tłuszczu podczas smażenia kotletów schabowych, opiekun naukowy dr inż. Lech Adamczak
2) Karolina Stępniewska, Grzegorz Wolski, Ocena preferencji konsumenckich na rynku cydrów, opiekun naukowy dr inż. Alicja Synowiec,
3) Aleksander Żuwalski, Michał Wójcicki, Wpływ szczepu drożdży Saccharomyces cerevisiae na wybrane parametry jakościowe cydru, opiekun naukowy dr hab. inż. Edyta Lipińska,
4) Michał Wójcicki, Próba izolacji bakteriofagów dla wybranych bakterii patogennych w środowisku żywności, opiekun naukowy dr hab. inż. Stanisław Błażejak, prof. SGGW oraz dr inż. Iwona Gientka
Postery zaprezentowali:
1) Monika Fiziar, Ocena zanieczyszczeń mikrobiologicznych wybranych herbat czarnych i zielonych, opiekun naukowy dr inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk,
2) Jędrzej Kumoszewski, Ocena możliwości wykorzystania wybranych substytutów mleka do produkcji lodów, opiekun naukowy dr inż. Anna Florowska
Monika Fiziar i dr inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk zajęły 3 miejsce, zaś Jędrzej Kumoszewski oraz dr inż. Anna Florowska ze swoją pracą zdobyli wyróżnienie!!!
1) Aleksander Żuwalski, Ewa Nadolnik, Utylizacja odpadów pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego z wykorzystaniem bakterii Zymomonas mobilis do produkcji bioetanolu, opiekun naukowy dr hab. inż. Edyta Lipińska,
2) Michał Wójcicki, Aleksander Żuwalski, Próba zastosowania bakteriofagów, jako czynników zapewniających jakość żywności minimalnie przetworzonej, opiekun naukowy dr hab. inż. Stanisław Błażejak, prof. SGGW oraz dr inż. Iwona Gientka.
Michał Wójcicki i Aleksander Żuwalski wraz ze swoimi fagami wygrali Konkurs i otrzymali dofinansowanie do badań!!! Opiekunami naukowymi projektu będzie dr hab. inż. Stanisław Błażejak, prof. SGGW oraz Pani dr inż. Iwona Gientka.
Serdecznie wszystkim dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy do Przeglądu. Szczególne podziękowania należą się naszym opiekunom naukowym za pomoc w przygotowaniu wystąpień i wsparcie merytoryczne. Dziękujemy także opiekunowi Koła Naukowego Technologów Żywności, Panu dr. inż. Lechowi Adamczakowi, za niesamowitą energię, jaką wkłada w działanie naszego koła oraz Władzom Dziekańskim za pomoc w sfinansowaniu projektów i za wsparcie w czasie Przeglądu.
Pamiętajcie, że wszyscy jesteśmy zwycięzcami i tak trzymajmy!
Mamy nadzieję że będziemy dalej działać dla dobra nauki!