XLIII Przegląd Dorobku Kół Naukowych

15326404_1243223145716347_4369898635081612987_n9 grudnia na naszej Uczelni odbył się XLIII Przegląd Dorobku Kół Naukowych, organizowany przez Koło Naukowe Medyków Weterynaryjnych.
Koło Naukowe Technologów Żywności zaprezentowało cztery prezentacje oraz dwa postery.

Referaty wygłosili:
1) Damian Stefaniuk, Grzegorz Wolski, Wpływ rodzaju panierki na wchłanianie tłuszczu podczas smażenia kotletów schabowych, opiekun naukowy dr inż. Lech Adamczak
2) Karolina Stępniewska, Grzegorz Wolski, Ocena preferencji konsumenckich na rynku cydrów, opiekun naukowy dr inż. Alicja Synowiec,
3) Aleksander Żuwalski, Michał Wójcicki, Wpływ szczepu drożdży Saccharomyces cerevisiae na wybrane parametry jakościowe cydru, opiekun naukowy dr hab. inż. Edyta Lipińska,
4) Michał Wójcicki, Próba izolacji bakteriofagów dla wybranych bakterii patogennych w środowisku żywności, opiekun naukowy dr hab. inż. Stanisław Błażejak, prof. SGGW oraz dr inż. Iwona Gientka

Postery zaprezentowali:
1) Monika Fiziar, Ocena zanieczyszczeń mikrobiologicznych wybranych herbat czarnych i zielonych, opiekun naukowy dr inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk,
2) Jędrzej Kumoszewski, Ocena możliwości wykorzystania wybranych substytutów mleka do produkcji lodów, opiekun naukowy dr inż. Anna Florowska

Monika Fiziar i dr inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk zajęły 3 miejsce, zaś Jędrzej Kumoszewski oraz dr inż. Anna Florowska ze swoją pracą zdobyli wyróżnienie!!!

Równolegle z Przeglądem odbył się VIII Konkurs Studenckich Projektów Naukowych.


Koło Naukowe Technologów Żywności zaprezentowało dwa projekty:
1) Aleksander Żuwalski, Ewa Nadolnik, Utylizacja odpadów pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego z wykorzystaniem bakterii Zymomonas mobilis do produkcji bioetanolu, opiekun naukowy dr hab. inż. Edyta Lipińska,
2) Michał Wójcicki, Aleksander Żuwalski, Próba zastosowania bakteriofagów, jako czynników zapewniających jakość żywności minimalnie przetworzonej, opiekun naukowy dr hab. inż. Stanisław Błażejak, prof. SGGW oraz dr inż. Iwona Gientka.

Michał Wójcicki i Aleksander Żuwalski wraz ze swoimi fagami wygrali Konkurs i otrzymali dofinansowanie do badań!!! Opiekunami naukowymi projektu będzie dr hab. inż. Stanisław Błażejak, prof. SGGW oraz Pani dr inż. Iwona Gientka.

Serdecznie wszystkim dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy do Przeglądu. Szczególne podziękowania należą się naszym opiekunom naukowym za pomoc w przygotowaniu wystąpień i wsparcie merytoryczne. Dziękujemy także opiekunowi Koła Naukowego Technologów Żywności, Panu dr. inż. Lechowi Adamczakowi, za niesamowitą energię, jaką wkłada w działanie naszego koła oraz Władzom Dziekańskim za pomoc w sfinansowaniu projektów i za wsparcie w czasie Przeglądu.

Pamiętajcie, że wszyscy jesteśmy zwycięzcami i tak trzymajmy!
Mamy nadzieję że będziemy dalej działać dla dobra nauki!

15439932_1243223152383013_6323179139219805233_n 15442366_1243223185716343_5853593549959023971_n 15435864_1164078573645311_712202626_n 15419708_1243256275713034_2014690252877884422_o 15403824_1243256072379721_8629380078778493846_o 15403778_1243256069046388_6582882449751537110_o 15355778_1243256472379681_4072253485128836467_n 15326465_1243223189049676_5227445973860187007_n 15326404_1243223145716347_4369898635081612987_n 15325358_1243256332379695_5374738146261253719_o IMG_2004 IMG_1994 IMG_1989 IMG_1980 IMG_1973