Oferta dla praktyki
- Badania jakości mikrobiologicznej produktów mleczarskich.
- Doradztwo w zakresie produkcji serów podpuszczkowych niskotłuszczowych.
- Doradztwo w zakresie produkcji artykułów mleczarskich wzbogacanych w wapń i magnez oraz produktów probiotycznych.
- Wykorzystanie ultrafiltracji do otrzymywania nowych produktów mleczarskich.
- Badania jakości mikrobiologicznej produktów mleczarskich, w tym: oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów, liczby pleśni i drożdży, bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, Escherichia coli, Cronobacter spp., Bacillus cereus, Enterococcus spp., bakterii mlekowych (Str. thermophilus, Lactococcus spp., Lactobacillus spp., NSLAB), Bifidobacterium spp., Clostridium spp., liczby psychrotrofów, bakterii ciepłoopornych, bakterii przetrwalnikujących.
- Oznaczenia cech fizycznych i składu chemicznego mleka i produktów mlecznych, w tym: zawartości białka i różnych form azotu, zawartości laktozy, soli mineralnych, tłuszczu, wolnego tłuszczu, gęstości mleka, temperatury zamarzania mleka, zafałszowań proszku mlecznego.
Badania
- Opracowanie nowych metod oznaczania mikroflory technicznej i zanieczyszczającej w produktach mleczarskich
- Charakterystyka fizyko-chemiczna i mikrobiologiczna mlecznych produktów rynkowych.
- Otrzymywanie mlecznych produktów probiotycznych.
- Wpływ pakowania w atmosferze modyfikowanej na jakość sera.
- Zastosowanie koncentratu otrzymanego metodą ultrafiltracji do produkcji sera topionego.
- Wzbogacanie mlecznych napojów fermentowanych w wapń i magnez.
- Wpływ parametrów technologicznych na przemiany białek, lipidów oraz cechy fizykochemiczne, mikrobiologiczne i organoleptyczne niskotłuszczowego sera typu holenderskiego.
- Występowanie i charakterystyka Bacillus cereus w mleku i środowisku jego pozyskiwania.
- Czynniki warunkujące trwałość mleka spożywczego pasteryzowanego.
- Otrzymywanie bezlaktozowych produktów mlecznych.
- Otrzymywanie funkcjonalnego sera typu holenderskiego o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Wiązanie cholesterolu przez bakterie kwasu mlekowego w warunkach modelowych.
Dydaktyka
- Technologia mleka
- Kontrola jakości i higiena produkcji
- Towaroznawstwo surowców i produktów przemysłu spożywczego
- Bakterie mlekowe w przemyśle spożywczym
- Higiena żywności
- Polityka wyżywienia ludności
- Kultury starterowe w przemyśle spożywczym