Oferta dla praktyki
- Konsultacje dotyczące technologii przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego oraz metod badania jakości surowców i produktów zbożowych.
- Opracowanie receptur nowych produktów piekarsko-ciastkarskich.
- Analizy fizyko-chemiczne surowców zbożowych i ich przetworów:
- oznaczanie cech fizycznych ziarna zbóż (masa 1000 ziaren, gęstość w stanie usypowym, celność, wyrównanie, szklistość, twardość)
- oznaczanie składu chemicznego surowców i produktów zbożowych (zawartość: białka ogółem, tłuszczu, popiołu)
- ocena ilości i jakości glutenu w systemie Indeks Gluten, ocena aktywności enzymów amylolitycznych metodą HagbergaPertena, przemiały laboratoryjne (młyn Bühler, Quadrumat Senior i Junior)
- ocena cech reologicznych ciasta (farinograf, ekstensograf firmy Brabender, alweograf firmy Chopin)
- ocena właściwości fermentacyjnych ciasta (fermentograf SJA)
- próbne wypieki laboratoryjne oraz ocena jakości pieczywa (objętość pieczywa, tekstura miękiszu – analizator tekstury TA.XTi)
Badania
- Ocena wartości technologicznej różnych rodzajów zbóż (pszenica, pszenżyto, żyto).
- Wpływ różnych zabiegów agrotechnicznych na wartość technologiczną zbóż (pszenica, pszenżyto, żyto).
- Wykorzystanie zbóż niechlebowych w piekarstwie i ciastkarstwie.
- Wykorzystanie ziarna zbóż z upraw ekologicznych do produkcji pieczywa i makaronów.
- Wpływ dodatków naturalnych na jakość pieczywa i wyrobów ciastkarskich.
- Wpływ dodatków naturalnych na spowolnienie procesu czerstwienia pieczywa pszennego.
- Zastosowanie metody odroczonego wypieku do modyfikacji technologii produkcji pieczywa.
Dydaktyka
- Propedeutyka zakładów przemysłu spożywczego
- Ogólna Technologia Żywności
- Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
- Technologia zbóż
- Podstawy technologii gastronomicznej
- Współczesne technologie
- Surowce pochodzenia roślinnego
- Przetwórstwo surowców roślinnych
- Ocena jakości produktu i logistyka
- Projektowanie produktu
- Towaroznawstwo produktów rolnictwa – pochodzenia roślinnego
- Technologia i higiena żywności pochodzenia roślinnego