W tym roku wydarzenie będzie miało szerszy zasięg, bo obchodzimy 200-lecie naszej Uczelni.
Wydział Nauk o Żywności przygotował wiele atrakcji dla odwiedzających nas gości.
Na stoisku wydziałowym na terenie starego kampusu od czwartku 19 maja (w godz. 10-15.00) do soboty 21 maja (w godz. 10-16.00) odbywać się będzie wiele pokazów dla dorosłych i dzieci, m.in.:
Natura kontra chemia – o konserwowaniu żywności
Psują i produkują – drobnoustroje w żywności
Mity i fakty na temat tłuszczów
Dlaczego instant ? – ekspozycja żywności w proszku
Zdrowe, pełnowartościowe i … już gotowe – pokaz systemu MATHEUS (piątek 12.00-16.00)
“Magia świeżości” w liofilizatach gości – ekspozycja żywności liofilizowanej
Smaki i zapachy żywności – możliwość wykonania testów na daltonizm smakowy i zapachowy
Tajemnice zbóż – pokaz połączony z konkursem dla dzieci “Kopciuszek”
Gdzie te kwasy? (pokaz badania kwasowości różnych roztworów oraz możliwość wykonania samodzielnych prób przez odwiedzających)
Od czwartku do soboty czynny będzie kącik dla najmłodszych (rysowanki, wyklejanki, układanki itp.), a “małych chemików” zapraszamy na Zabawy z chemią (piątek 10-16.00).
“Głodnych” wiedzy o tajnikach żywności i jej produkcji zapraszamy także na pokazy:
- Sok, nektar i napój – podobieństwa i różnice
- Pokaz z jajem – jak ocenić świeżość jaj
- Wszystko o olejach – prezentacja popularnych i nietypowych surowców oleistych, degustacja różnych olejów, jak wybrać olej i jak czytać etykiety
- Mięso w paczce – wpływ sposobu pakowania mięsa na jego jakość
W piątek i sobotę organizujemy Mały Festiwal Serów (podstawowe informacje o produkcji serów i ich wartości odżywczej wraz z degustacją najlepszych polskich serów) i Carving (pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach).
Będziemy także produkować masło, lody prozdrowotne i frytki.
Codziennie około 13.00 pokazy chemiczne:
Azot jest cool! (pokaz wykorzystania ciekłego azotu w technologii żywności)
Magiczna chemia (pokaz reakcji chemicznych).
Zorganizowane grupy dzieci i młodzieży zapraszamy na zajęcia edukacyjne w pracowniach Wydziału Nauk o Żywności (budynek 32):
czwartek, 19.05.2016 r.
10.00-12.00 – “Kolorowe reakcje” (warsztaty dla zorganizowanych grup uczniów szkół gimnazjalnych) (laboratoria Katedry Chemii)
piątek, 20.05.2016 r.
9.00-13.00 “Składniki żywności” (warsztaty dla zorganizowanych grup uczniów szkół średnich) (laboratoria Katedry Chemii)
10.00-11.00 i 11.00-12.00 “Chemia w kuchni” (warsztaty dla zorganizowanych grup uczniów szkół gimnazjalnych) (laboratoria Katedry Chemii)
10.00-11.00 – “Przygoda z chemią” (warsztaty dla zorganizowanych grup uczniów szkół podstawowych) (laboratoria Katedry Chemii).