Studia stacjonarne I i II stopnia
Studia mają charakter techniczno-przyrodniczy.
W czasie studiów student zdobywa wiedzę z dyscyplin:
- podstawowych: chemia, fizyka, matematyka, informatyka, statystyka, rysunek techniczny, biochemia
- specjalistycznych ściśle związanych z technologią żywności: chemia żywności, analiza i ocena jakości żywności, mikrobiologia techniczna i żywności, ogólna technologia żywności, kierunkowe technologie żywności, maszynoznawstwo i inżynieria przemysłu spożywczego, żywienie człowieka z toksykologią, ekonomika, organizacja i zarządzanie procesem produkcyjnym, podstawy rachunkowości, projektowanie produktu, prawo żywnościowe, marketing żywności
Studia I stopnia (inżynierskie) są 3,5 letnie, po ich ukończeniu istnieje możliwość podjęcia 1,5 rocznych studiów II stopnia (magisterskich) z możliwością wyboru jednej z następujących specjalności:
- biotechnologia, mikrobiologia i ocena żywności
- inżynieria żywności i organizacja produkcji
- technologia i ocena żywności
Fakultatywny charakter studiów umożliwia rozwijanie indywidualnych zainteresowań studenta.
Studia przygotowują absolwenta głównie w zakresie:
- przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
- biotechnologii żywności,
- oceny jakości żywności,
- inżynierii żywności i organizacji procesu produkcyjnego,
- ekonomiki i marketingu w przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego.
W okresie studiów studenci odbywają ciekawe krajowe i zagraniczne praktyki zawodowe oraz mają możliwość realizacji interesujących prac dyplomowych.
Absolwenci Wydziału Nauk o Żywności mogą podjąć pracę w:
- zakładach różnych branż przemysłu spożywczego,
- instytutach i laboratoriach związanych z badaniem żywności i jej obrotem,
- handlu wewnętrznym i zagranicznym,
- biurach projektowych i szkolnictwie zawodowym,
- placówkach naukowo-badawczych,
- firmach zajmujących się doradztwem.
Studia stacjonarne I stopnia
Program studiów od roku akademickiego 2016/2017
Studia stacjonarne II stopnia
Program studiów od roku akademickiego 2016/2017:
Biotechnologia i mikrobiologia żywności, Biotechnologia mleka, Ocena jakości żywności
Studia III stopnia – doktoranckie
Aktualnie są otwarte na Wydziale Nauk o Żywności następujące studia doktoranckie:
- Stacjonarne Studia Doktoranckie przy Wydziale Nauk Żywności SGGW w Warszawie w dziedzinie nauk rolniczych i dyscyplinie naukowej technologii żywności i żywienia – kierownik: dr hab. Ewa Domian, prof., czas trwania 01.10.2012 r. – 30.09.2016 r.
- Stacjonarne Studia Doktoranckie na Wydziale Nauk o Żywności SGGW w Warszawie w dziedzinie nauk rolniczych i dyscyplinie naukowej technologii żywności i żywienia – kierownik: dr hab. Dorota Pietrzak, czas trwania 01.10.2014 r. – 30.09.2018 r.
- Stacjonarne Studia Doktoranckie na Wydziale Nauk o Żywności SGGW w Warszawie w dziedzinie nauk rolniczych i dyscyplinie naukowej technologii żywności i żywienia – czas trwania 01.10.2015 r. – 30.09.2019 r.,
kierownik: dr hab. Dorota Pietrzak, tel. (22) 59 37 537, e-mail: dorota_pietrzak@sggw.pl
- Stacjonarne Studia Doktoranckie na Wydziale Nauk o Żywności SGGW w Warszawie w dziedzinie nauk rolniczych i dyscyplinie naukowej technologii żywności i żywienia – czas trwania 01.10.2016 r. – 30.09.2020 r.,
kierownik: dr hab. Edyta Lipińska, tel. (22) 59 37 661, e-mail: edyta_lipinska@sggw.pl@sggw.pl