Facebook
dawniej: Wydział Technologii Żywności, Wydział Technologii Rolno-Spożywczej

photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Niestacjonarne – technologia żywności i żywienie człowieka

poniedziałek 7.10.2013

Studia niestacjonarne I stopnia w trybie zaocznym – inżynierskie

Studia mają charakter techniczno-przyrodniczy.

W czasie studiów student zdobywa wiedzę z dyscyplin:

  • podstawowych: chemia, fizyka, matematyka, podstawy informatyki, statystyka, rysunek techniczny, biochemia
  • specjalistycznych ściśle związanych z technologią żywności: chemia żywności, analiza i ocena jakości żywności, mikrobiologia techniczna i żywności, ogólna technologia żywności, kierunkowe technologie żywności, maszynoznawstwo i inżynieria przemysłu spożywczego, żywienie człowieka z toksykologią, ekonomika, organizacja i zarządzanie procesem produkcyjnym, podstawy rachunkowości, projektowanie produktu, prawo żywnościowe, marketing żywności

Studia są 4-letnie, z możliwością wyboru jednej z następujących specjalności:

  • biotechnologia, mikrobiologia i ocena żywności,
  • inżynieria żywności i organizacja produkcji,
  • technologia i ocena żywności.

W ramach specjalności student ma możliwość wyboru jednej specjalizacji:

  • Biotechnologia i mikrobiologia żywności
  • Biotechnologia mleka
  • Ocena jakości żywności
  • Inżynieria żywności i organizacja produkcji
  • Technologia i ocena mięsa
  • Technologia i ocena owoców i warzyw
  • Technologia i ocena tłuszczów i koncentratów spożywczych
  • Technologia i ocena zbóż

Zajęcia odbywają się w każdym semestrze w zjazdach trwających trzy dni (piątek, sobota, niedziela).
Studia są płatne.

Studia przygotowują absolwenta głównie w zakresie:

  • przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
  • biotechnologii żywności,
  • oceny jakości żywności,
  • ekonomiki i marketingu w przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego.

Absolwenci Wydziału Nauk o Żywności mogą podjąć pracę w:

  • zakładach różnych branż przemysłu spożywczego,
  • instytutach i laboratoriach związanych z badaniem żywności i jej obrotem
  • handlu wewnętrznym i zagranicznym,
  • biurach projektowych i szkolnictwie zawodowym,
  • placówkach naukowo-badawczych,
  • firmach zajmujących się doradztwem.

Studia niestacjonarne I stopnia w trybie zaocznym – inżynierskie

Program studiów od roku akademickiego 2016/2017

Sylabusy przedmiotów

Program studiów od roku akademickiego 2014/2015

Program studiów od roku akademickiego 2012/2013

 


Studia niestacjonarne II stopnia w trybie zaocznym – magisterskie

 

Studia są 1,5-roczne, dają możliwość wyboru jednej z następujących specjalności:

  • biotechnologia, mikrobiologia i ocena żywności,
  • inżynieria żywności i organizacja produkcji,
  • technologia i ocena żywności.

W ramach specjalności student ma możliwość wyboru jednej specjalizacji:

  • Biotechnologia i mikrobiologia żywności
  • Biotechnologia mleka
  • Ocena jakości żywności
  • Inżynieria żywności
  • Organizacja produkcji
  • Technologia i ocena mięsa
  • Technologia i ocena owoców i warzyw
  • Technologia i ocena tłuszczów i koncentratów spożywczych
  • Technologia i ocena zbóż

Rekrutacja odbywa się na podstawie posiadania dyplomu ukończenia studiów inżynierskich (technologia żywności i żywienie człowieka) oraz rozmowy kwalifikacyjnej obejmującej:

  • ocenę możliwości wykonania pracy magisterskiej,
  • zainteresowania kandydata.

Studia niestacjonarne II stopnia w trybie zaocznym – magisterskie

Program studiów od roku akademickiego 2016/2017

Sylabusy przedmiotów

Program studiów od roku akademickiego 2012/2013

 

 


Copyright © 2013 – Wydział Nauk o Żywności - *Zaloguj się* - Napisz do administratora stron -