Studia niestacjonarne I stopnia w trybie zaocznym – inżynierskie
Studia mają charakter techniczno-przyrodniczy.
W czasie studiów student zdobywa wiedzę z dyscyplin:
- podstawowych: chemia, fizyka, matematyka, podstawy informatyki, statystyka, rysunek techniczny, biochemia
- specjalistycznych ściśle związanych z technologią żywności: chemia żywności, analiza i ocena jakości żywności, mikrobiologia techniczna i żywności, ogólna technologia żywności, kierunkowe technologie żywności, maszynoznawstwo i inżynieria przemysłu spożywczego, żywienie człowieka z toksykologią, ekonomika, organizacja i zarządzanie procesem produkcyjnym, podstawy rachunkowości, projektowanie produktu, prawo żywnościowe, marketing żywności
Studia są 4-letnie, z możliwością wyboru jednej z następujących specjalności:
- biotechnologia, mikrobiologia i ocena żywności,
- inżynieria żywności i organizacja produkcji,
- technologia i ocena żywności.
Zajęcia odbywają się w każdym semestrze w zjazdach trwających trzy dni (piątek, sobota, niedziela).
Studia są płatne.
Studia przygotowują absolwenta głównie w zakresie:
- przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
- biotechnologii żywności,
- oceny jakości żywności,
- ekonomiki i marketingu w przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego.
Absolwenci Wydziału Nauk o Żywności mogą podjąć pracę w:
- zakładach różnych branż przemysłu spożywczego,
- instytutach i laboratoriach związanych z badaniem żywności i jej obrotem
- handlu wewnętrznym i zagranicznym,
- biurach projektowych i szkolnictwie zawodowym,
- placówkach naukowo-badawczych,
- firmach zajmujących się doradztwem.
Studia niestacjonarne I stopnia w trybie zaocznym – inżynierskie
Program studiów od roku akademickiego 2016/2017
Program studiów od roku akademickiego 2014/2015
Program studiów od roku akademickiego 2012/2013
Studia niestacjonarne II stopnia w trybie zaocznym – magisterskie
Studia są 1,5-roczne, dają możliwość wyboru jednej z następujących specjalności:
- biotechnologia, mikrobiologia i ocena żywności,
- inżynieria żywności i organizacja produkcji,
- technologia i ocena żywności.
Rekrutacja odbywa się na podstawie posiadania dyplomu ukończenia studiów inżynierskich.
Studia niestacjonarne II stopnia w trybie zaocznym – magisterskie
Program studiów od roku akademickiego 2017/2018 specjalizacja: Inżynieria żywności, Technologia żywności
Program studiów od roku akademickiego 2012/2013