Wydział Nauk o Żywności może poszczycić się najdłuższą w Polsce tradycją kształcenia w zakresie nauk o żywności. Nasze zalety to szeroki profil kształcenia, a także nowoczesne kierunki oraz specjalności, dostosowane do trendów na rynku pracy. Zajęcia prowadzimy w doskonale wyposażonych laboratoriach z unikalną aparaturą badawczą.
W roku 2014 studia na naszym wydziale zostały wyróżnione jako NAJLEPSZE STUDIA W POLSCE w kategorii kierunków o żywności i żywieniu (ranking PERSPEKTYW).
Prowadzimy trzy kierunki studiów:
Bezpieczeństwo żywności
Unikatowy kierunek studiów, który został uruchomiony 4 lata temu. Bezpieczeństwo jest najważniejszym atrybutem żywności. Każdy produkt spożywczy niezależnie od jego ceny musi być bezpieczny. U nas nauczysz się zarządzać bezpieczeństwem żywności „od pola do stołu”.
Szczegółowa charakterystyka kierunku, sylwetka absolwenta oraz program studiów
Technologia żywności i żywienie człowieka
Żywność stanowi podstawę życia człowieka. Sposób jej wytwarzania, kontrola jakości i droga, jaką przebędzie od producenta do konsumenta jest jednym z najważniejszych elementów współczesnej gospodarki. Rolą technologów żywności jest doskonalenie produkcji i jakości żywności. Nasi studenci i doktoranci są stypendystami Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Nasi absolwenci stoją na czele znaczących na polskim rynku firm.
Szczegółowa charakterystyka kierunku, sylwetka absolwenta oraz program studiów stacjonarnych i niestacjonarnych
Towaroznawstwo
Połączenie wiedzy ekonomicznej, marketingowej z wiedzą o produkcji jest kluczem do zarządzania w agrobiznesie.Kształcimy osoby o wszechstronnych umiejętnościach, potrafiących odnaleźć swoje miejsce na rynku pracy.
Szczegółowa charakterystyka kierunku, sylwetka absolwenta oraz program studiów
Zapraszamy do obejrzenia Galerii “Wycieczka po wydziale”
Linki pomocne przy rekrutacji:
Centralna Komisja Egzaminacyjna