PROGRAM STACJONARNYCH STUDIÓW DOKTORANCKICH przy WYDZIALE NAUK o ŻYWNOŚCI SGGW
w WARSZAWIE 01.10. 2012-30.09.2016
trwających cztery lata (osiem semestrów) prowadzonych w obszarze kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych
i weterynaryjnych, w dziedzinie nauk rolniczych i dyscyplinie naukowej technologii żywności i żywienia
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA |
||||||
ROK |
SEMESTR |
NAZWA PRZEDMIOTU |
PRZEDMIOT |
GODZINY wykłady, seminaria i ćwiczenia |
ECTS* |
|
I |
I |
obowiązkowy |
20 |
5 ECTS |
||
I |
I |
obowiązkowy |
20 |
5 ECTS |
||
I |
II |
obowiązkowy |
20 |
5 ECTS |
||
I |
II |
obowiązkowy |
20 |
5 ECTS |
||
I |
I i II |
obowiązkowy |
30 |
3ECTS |
||
I |
I i II |
fakultatywny** |
10 |
1 ECTS |
||
Razem ROK I |
120 godz. |
24 ECTS |
||||
|
|
|||||
II |
III / IV |
Metodyka zajęć dydaktycznych i nowych technologii wykorzystywanych w kształceniu studentów |
fakultatywny** |
30 |
6 ECTS |
|
II |
III i IV |
obowiązkowy |
30 |
3ECTS |
||
II |
III i IV |
fakultatywny** |
10 |
1 ECTS |
||
II |
III / IV |
Fakultet specjalistyczny z dziedziny, w której prowadzone są badania naukowe (przedmioty wybrane z aktualnej oferty kierunków Wydziału Nauk o Żywności lub wydziałów SGGW; naukowe szkolenia potwierdzone certyfikatem) |
fakultatywny |
co najmniej 30 |
co najmniej 4 ECTS |
|
Razem ROK II |
100 godz. |
14 ECTS |
||||
|
|
|||||
III |
V i VI |
obowiązkowy |
30 |
3ECTS |
||
III |
V i VI |
fakultatywny** |
10 |
1 ECTS |
||
III |
V / VI |
Fakultet specjalistyczny z dziedziny, w której prowadzone są badania naukowe (przedmioty wybrane z aktualnej oferty kierunków Wydziału Nauk o Żywności lub wydziałów SGGW; naukowe szkolenia potwierdzone certyfikatem) |
fakultatywny |
co najmniej 45 |
co najmniej 6 ECTS |
|
Razem ROK III |
85 godz. |
10 ECTS |
||||
|
|
|
||||
IV |
VII |
Fakultet do wyboru z innej dziedziny: |
fakultatywny |
30 |
6 ECTS |
|
IV |
VII i VIII |
obowiązkowy |
30 |
3ECTS |
||
IV |
VII i VIII |
fakultatywny** |
10 |
1 ECTS |
||
Razem ROK IV |
70 godz. |
10 ECTS |
||||
Razem ROK I, II, III i IV |
375 godz. |
58 ECTS |
||||
* Punkty ECTS przyporządkowane poszczególnym przedmiotom, wyrażają średni nakład pracy doktoranta związany z uzyskaniem założonych dla tych zajęć efektów kształcenia opisanych w sylabusie przedmiotu ** Fakultatywne zajęcia rozwijające umiejętności dydaktyczne i zawodowe obejmują zajęcia, na których doktorant zdobywa kwalifikacje w zakresie nowoczesnych metod i technik prowadzenia zajęć dydaktycznych oraz przygotowują do wykonywania zawodu nauczyciela akademickiego, w szczególności w zakresie metodyki zajęć dydaktycznych i nowych technologii wykorzystywanych w kształceniu studentów.
|
||||||
FORMA I WYMIAR PRAKTYK ZAWODOWYCH
|
||||||
ROK |
SEMESTR |
NAZWA |
GODZINY |
ECTS |
||
I |
I / II |
Praktyka zawodowa w formie prowadzenia zajęć dydaktycznych ze studentami |
60 |
4 ECTS |
||
II |
III / IV |
Praktyka zawodowa w formie prowadzenia zajęć dydaktycznych ze studentami |
90 |
6 ECTS |
||
III |
V / VI |
Praktyka zawodowa w formie prowadzenia zajęć dydaktycznych ze studentami |
90 |
6 ECTS |
||
IV |
VII / VIII |
Praktyka zawodowa w formie prowadzenia zajęć dydaktycznych ze studentami |
90 |
6 ECTS |
||
Razem ROK I, II, III i IV |
330 godz |
22 ECTS |
PROGRAM STACJONARNYCH STUDIÓW DOKTORANCKICH przy WYDZIALE NAUK o ŻYWNOŚCI SGGW
w WARSZAWIE 01.10. 2011-30.09.2015
trwających cztery lata (osiem semestrów) prowadzonych w obszarze kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, w dziedzinie nauk rolniczych i dyscyplinie naukowej technologii żywności i żywienia
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Ogólna liczba godz. |
I rok |
II rok |
III rok |
IV rok |
Forma zalicz. |
|||||||||||||||||
S e m e s t r y |
||||||||||||||||||||||||
ECTS |
wykł |
ćw. |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
egz |
ocena |
||||||||||||
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
|||||||||
1 |
Współczesne trendy w technol. żywn. |
8 |
30 |
10 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
15 |
– |
15 |
10 |
– |
– |
– |
– |
x |
– |
||
2 |
1 |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||
3 |
1 |
20 |
– |
– |
– |
|
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||
4 |
6 |
60 |
– |
|
– |
|
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
30 |
– |
30 |
– |
x |
– |
|||
5 |
Biotechnologia i ocena żywności |
1 |
20 |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||
6 |
Współczesne poglądy w chemii żywn. |
1 |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||
7 |
1 |
20 |
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||
8 |
Dydaktyka |
22 |
– |
330 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||||||||||
9 |
Seminarium doktoranckie |
8 |
– |
120 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||||||||||
10 |
Metodologia badań naukowych |
8 |
– |
120 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||||||||||
11 |
Przedmioty fakultatywne |
10 |
150 |
– |
– |
– |
30 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||
R a z e m |
67 |
340 |
580 |
20 |
60 |
50 |
60 |
50 |
75 |
50 |
75 |
65 |
75 |
45 |
85 |
30 |
75 |
30 |
75 |
2 |
9 |
|||
Tygodniowo |
– |
|
|
11/3 |
4 |
31/3 |
4 |
31/3 |
5 |
31/3 |
5 |
41/3 |
5 |
3 |
52/3 |
2 |
5 |
2 |
5 |
|
|
|||
Łączna liczba godz. tygodniowo |
– |
|
|
5 1/3 |
71/3 |
81/3 |
81/3 |
71/3 |
82/3 |
7 |
7 |
|
|
PROGRAM STACJONARNYCH STUDIÓW DOKTORANCKICH przy WYDZIALE NAUK o ŻYWNOŚCI SGGW
w WARSZAWIE 01.10. 2010-30.09.2014
trwających cztery lata (osiem semestrów) prowadzonych w obszarze kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, w dziedzinie nauk rolniczych i dyscyplinie naukowej technologii żywności i żywienia
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Ogólna liczba godz. |
I rok |
II rok |
III rok |
IV rok |
Forma zalicz. |
|||||||||||||||||
S e m e s t r y |
||||||||||||||||||||||||
w. |
ćw |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
egz |
zal |
|||||||||||||
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
|||||||||
1 |
Współczesne trendy w technologii żywności |
30 |
10 |
15 |
– |
15 |
10 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
– |
|||
2 |
Współczesne trendy w ocenie jakości żywności |
20 |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||
3 |
20 |
– |
– |
– |
|
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||||
4 |
/ filozofia / etyka |
60 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
– |
|||
5 |
Biotechnologia żywności |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||
6 |
Współczesne poglądy w chemii żywności |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||
7 |
20 |
– |
– |
– |
|
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||||
8 |
Dydaktyka |
– |
330 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||||||||||
9 |
Seminarium doktoranckie |
– |
120 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||||||||||
10 |
Metodologia badań naukowych |
– |
120 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||||||||||
11 |
Przedmioty fakultatywne |
150 |
– |
– |
– |
30 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||
R a z e m |
340 |
580 |
65 |
60 |
75 |
60 |
50 |
75 |
50 |
75 |
50 |
75 |
50 |
75 |
– |
75 |
– |
75 |
2 |
9 |
||||
Tygodniowo |
– |
– |
4 |
4 |
5 |
4 |
3 |
5 |
3 |
5 |
3 |
5 |
3 |
5 |
– |
5 |
– |
5 |
|
|
||||
Łączna liczba godz. tygodniowo |
– |
– |
8 |
9 |
8 |
8 |
8 |
8 |
5 |
5 |
|
|
Egzaminy doktorskie z przedmiotu podstawowego, kierunkowego i języka obcego nowożytnego odbędą się po otwarciu przewodu doktorskiego. Złożenie pracy doktorskiej Dziekanowi Wydziału do 31.03.2014. Obrona pracy doktorskiej do 30.09.2014.
PROGRAM STACJONARNYCH STUDIÓW DOKTORANCKICH przy WYDZIALE NAUK o ŻYWNOŚCI SGGW
w WARSZAWIE 01.10. 2009-30.09.2013
trwających cztery lata (osiem semestrów) prowadzonych w obszarze kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, w dziedzinie nauk rolniczych i dyscyplinie naukowej technologii żywności i żywienia
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Ogólna liczba godz. |
I rok |
II rok |
III rok |
IV rok |
Forma zalicz. |
|||||||||||||||||
S e m e s t r y |
||||||||||||||||||||||||
w. |
ćw. |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
egz |
zal |
|||||||||||||
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
|||||||||
1 |
Współczesne trendy w technol. żywn. |
30 |
10 |
– |
– |
– |
– |
15 |
– |
15 |
10 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
– |
|||
2 |
Współczesne trendy w ocenie jakości żywnoś. |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||
3 |
20 |
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||||
4 |
/ filozofia / etyka |
60 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
– |
|||
5 |
Biotechnologia żywności |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
|
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||
6 |
Współczesne poglądy w chemii żywn. |
20 |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||
7 |
20 |
– |
– |
– |
|
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||||
8 |
Dydaktyka |
– |
330 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||||||||||
9 |
Seminarium |
– |
40 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||||||||||
10 |
Metodologia badań naukowych |
– |
200 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||||||||||
11 |
Przedmioty fakultatywne |
150 |
– |
– |
– |
30 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
|||
R a z e m |
340 |
580 |
50 |
60 |
80 |
60 |
65 |
75 |
45 |
85 |
50 |
75 |
50 |
75 |
– |
75 |
– |
75 |
2 |
9 |
||||
Tygodniowo |
– |
– |
3 |
4 |
5 |
4 |
4 |
5 |
3 |
5⅔ |
3 |
5 |
3 |
5 |
– |
5 |
– |
5 |
|
|
||||
Łączna liczba godz. tygodniowo |
– |
– |
7 |
9 |
9 |
8 |
8 |
8 |
5 |
5 |
|
|
Egzaminy doktorskie z przedmiotu podstawowego, kierunkowego i języka obcego nowożytnego odbędą się po otwarciu przewodu doktorskiego. Złożenie pracy doktorskiej Dziekanowi Wydziału do 31.03.2013. Obrona pracy doktorskiej do 30.09.2013.
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Ogólna liczba godz. |
I rok |
II rok |
III rok |
IV rok |
Forma zalicz. |
|||||||||||||||||
S e m e s t r y |
||||||||||||||||||||||||
ECTS |
wykł |
ćw. |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
egz |
ocena |
||||||||||||
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
w. |
ćw. |
|||||||||
1 |
Współczesne trendy w technol. żywn. |
8 |
30 |
10 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
15 |
– |
15 |
10 |
– |
– |
– |
– |
x |
– |
||
2 |
Chemia stosowana dla przyrodników |
1 |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||
3 |
Projektowanie produktów spożywczych |
1 |
20 |
– |
– |
– |
|
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||
4 |
Ekonomia / filozofia |
6 |
60 |
– |
|
– |
|
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
30 |
– |
30 |
– |
x |
– |
||
5 |
Biotechnologia i ocena żywności |
1 |
20 |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||
6 |
Współczesne poglądy w chemii żywn. |
1 |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||
7 |
Inżynieria żywności |
1 |
20 |
– |
– |
– |
20 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||
8 |
Dydaktyka |
22 |
– |
330 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
45 |
– |
45 |
– |
45 |
– |
45 |
– |
45 |
– |
45 |
– |
x |
||
9 |
Seminarium doktoranckie |
8 |
– |
120 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
x |
||
10 |
Metodologia badań naukowych |
8 |
– |
120 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
15 |
– |
x |
||
11 |
Przedmioty fakultatywne |
10 |
150 |
– |
– |
– |
30 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
30 |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
x |
||
R a z e m |
67 |
340 |
580 |
20 |
60 |
50 |
60 |
50 |
75 |
50 |
75 |
65 |
75 |
45 |
85 |
30 |
75 |
30 |
75 |
2 |
9 |
|||
Tygodniowo |
– |
|
|
1 |
4 |
3 |
4 |
3 |
5 |
3 |
5 |
4 |
5 |
3 |
5 |
2 |
5 |
2 |
5 |
|
|
|||
Łączna liczba godz. tygodniowo |
– |
|
|
5 |
7 |
8 |
8 |
7 |
8 |
7 |
7 |
|
|