Program studiów

PROGRAM STACJONARNYCH STUDIÓW DOKTORANCKICH przy WYDZIALE NAUK o ŻYWNOŚCI SGGW

w WARSZAWIE 01.10. 2012-30.09.2016

trwających cztery lata (osiem semestrów) prowadzonych w obszarze kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych
i weterynaryjnych, w dziedzinie nauk rolniczych i dyscyplinie naukowej technologii żywności i żywienia

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA

ROK

SEMESTR

NAZWA PRZEDMIOTU

PRZEDMIOT

GODZINY

wykłady, seminaria i ćwiczenia

ECTS*

I

I

Współczesne trendy badawcze w inżynierii żywności

obowiązkowy

20

5 ECTS

I

I

Współczesne trendy badawcze w technologii żywności

obowiązkowy

20

5 ECTS

I

II

Współczesne trendy badawcze w biotechnologii

Zaawansowane techniki badawcze w ocenie jakości żywności

obowiązkowy

20

5 ECTS

I

II

Współczesne trendy badawcze w chemii żywności

obowiązkowy

20

5 ECTS

I

I i II

Seminarium doktorskie 1

obowiązkowy

30

3ECTS

I

I i II

Metodologia prowadzenia zajęć dydaktycznych 1

fakultatywny**

10

1 ECTS

Razem ROK I

120 godz.

24 ECTS



II

III / IV

Metodyka zajęć dydaktycznych i nowych technologii wykorzystywanych w kształceniu studentów

fakultatywny**

30

6 ECTS

II

III i IV

Seminarium doktorskie 2

obowiązkowy

30

3ECTS

II

III i IV

Metodologia prowadzenia zajęć dydaktycznych 2

fakultatywny**

10

1 ECTS

II

III / IV

Fakultet specjalistyczny z dziedziny, w której prowadzone są badania naukowe (przedmioty wybrane z aktualnej oferty  kierunków Wydziału Nauk o Żywności lub wydziałów SGGW; naukowe szkolenia potwierdzone certyfikatem)

fakultatywny


co najmniej 30

co najmniej 4 ECTS

Razem ROK II

100 godz.

14 ECTS



III

V i VI

Seminarium doktorskie 3

obowiązkowy

30

3ECTS

III

V i VI

Metodologia prowadzenia zajęć dydaktycznych 3

fakultatywny**

10

1 ECTS

III

V / VI

Fakultet specjalistyczny z dziedziny, w której prowadzone są badania naukowe (przedmioty wybrane z aktualnej oferty  kierunków Wydziału Nauk o Żywności lub wydziałów SGGW; naukowe szkolenia potwierdzone certyfikatem)

fakultatywny

co najmniej 45

co najmniej 6 ECTS

Razem ROK III

85 godz.

10 ECTS




IV

VII

Fakultet do wyboru z innej dziedziny:

Ekonomia lub Filozofia

fakultatywny

30

6 ECTS

IV

VII i VIII

Seminarium doktorskie 4

obowiązkowy

30

3ECTS

IV

VII i VIII

Metodologia prowadzenia zajęć dydaktycznych 4

fakultatywny**

10

1 ECTS

Razem ROK IV

70 godz.

10 ECTS

Razem ROK I, II, III i IV

375 godz.

58 ECTS


* Punkty ECTS przyporządkowane poszczególnym przedmiotom, wyrażają średni nakład pracy doktoranta związany z uzyskaniem założonych dla tych zajęć efektów kształcenia opisanych w sylabusie przedmiotu

** Fakultatywne zajęcia rozwijające umiejętności dydaktyczne i zawodowe obejmują zajęcia, na których doktorant zdobywa kwalifikacje w zakresie nowoczesnych metod i technik prowadzenia zajęć dydaktycznych oraz przygotowują do wykonywania zawodu nauczyciela akademickiego, w szczególności w zakresie metodyki zajęć dydaktycznych i nowych technologii wykorzystywanych w kształceniu studentów.

FORMA I WYMIAR PRAKTYK ZAWODOWYCH

ROK

SEMESTR

NAZWA

GODZINY

ECTS

I

I / II

Praktyka zawodowa w formie prowadzenia zajęć dydaktycznych ze studentami

60

4 ECTS

II

III / IV

Praktyka zawodowa w formie prowadzenia zajęć dydaktycznych ze studentami

90

6 ECTS

III

V / VI

Praktyka zawodowa w formie prowadzenia zajęć dydaktycznych ze studentami

90

6 ECTS

IV

VII / VIII

Praktyka zawodowa w formie prowadzenia zajęć dydaktycznych ze studentami

90

6 ECTS

Razem ROK I, II, III i IV

330 godz

22 ECTS

 

PROGRAM STACJONARNYCH STUDIÓW DOKTORANCKICH przy WYDZIALE NAUK o ŻYWNOŚCI SGGW

w WARSZAWIE 01.10. 2011-30.09.2015
trwających cztery lata (osiem semestrów) prowadzonych w obszarze kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, w dziedzinie nauk rolniczych i dyscyplinie naukowej technologii żywności i żywienia

 

Lp.

Nazwa

przedmiotu

Ogólna liczba godz.

I rok

II rok

III rok

IV rok

Forma zalicz.

S e m e s t r y

ECTS

wykł

ćw.

1

2

3

4

5

6

7

8

egz

ocena

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

1

Współczesne trendy w technol. żywn.

8

30

10

15

15

10

x

2

Chemia stosowana dla przyrodników

1

20

20

x

3

Projektowanie produktów spożywczych

1

20


20

x

4

Ekonomia

/ filozofia

6

60



30

30

x

5

Biotechnologia i ocena żywności

1

20

20

x

6

Współczesne poglądy w chemii żywn.

1

20

20

x

7

Inżynieria

żywności

1

20

20

x

8

Dydaktyka

22

330

30

30

45

45

45

45

45

45

x

9

Seminarium doktoranckie

8

120

15

15

15

15

15

15

15

15

x

10

Metodologia badań naukowych

8

120

15

15

15

15

15

15

15

15

x

11

Przedmioty

fakultatywne

10

150

30

30

30

30

30

x

R a z e m

67

340

580

20

60

50

60

50

75

50

75

65

75

45

85

30

75

30

75

2

9

Tygodniowo



11/3

4

31/3

4

31/3

5

31/3

5

41/3

5

3

52/3

2

5

2

5



Łączna liczba godz. tygodniowo



5 1/3

71/3

81/3

81/3

71/3

82/3

7

7



 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROGRAM STACJONARNYCH STUDIÓW DOKTORANCKICH przy WYDZIALE NAUK o ŻYWNOŚCI SGGW

w WARSZAWIE 01.10. 2010-30.09.2014
trwających cztery lata (osiem semestrów) prowadzonych w obszarze kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, w dziedzinie nauk rolniczych i dyscyplinie naukowej technologii żywności i żywienia

Lp.

Nazwa

przedmiotu

Ogólna liczba godz.

I  rok

II  rok

III  rok

IV  rok

Forma zalicz.

S  e  m  e  s  t  r  y

w.

ćw

1

2

3

4

5

6

7

8

egz

zal

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

1

Współczesne trendy w technologii żywności

30

10

15

15

10

x

2

Współczesne trendy w ocenie jakości żywności

20

20

x

3

Projektowanie produktów spożywczych

20


20

x

4

Ekonomia

/ filozofia / etyka

60

30

30

x

5

Biotechnologia żywności

20

20

x

6

Współczesne poglądy w chemii żywności

20

20

x

7

Inżynieria

żywności

20


20

x

8

Dydaktyka

330

30

30

45

45

45

45

45

45

x

9

Seminarium doktoranckie

120

15

15

15

15

15

15

15

15

x

10

Metodologia badań naukowych

120

15

15

15

15

15

15

15

15

x

11

Przedmioty

fakultatywne

150

30

30

30

30

30

x

R a z e m

340

580

65

60

75

60

50

75

50

75

50

75

50

75

75

75

2

9

Tygodniowo

4

4

5

4

3

5

3

5

3

5

3

5

5

5



Łączna liczba godz. tygodniowo

8

9

8

8

8

8

5

5



Egzaminy doktorskie z przedmiotu podstawowego, kierunkowego i języka obcego nowożytnego odbędą się po otwarciu przewodu doktorskiego. Złożenie pracy doktorskiej Dziekanowi Wydziału do 31.03.2014. Obrona pracy doktorskiej do 30.09.2014.

 

PROGRAM STACJONARNYCH STUDIÓW DOKTORANCKICH przy WYDZIALE NAUK o ŻYWNOŚCI SGGW

w WARSZAWIE 01.10. 2009-30.09.2013
trwających cztery lata (osiem semestrów) prowadzonych w obszarze kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, w dziedzinie nauk rolniczych i dyscyplinie naukowej technologii żywności i żywienia

Lp.

Nazwa

przedmiotu

Ogólna liczba godz.

I  rok

II  rok

III  rok

IV  rok

Forma zalicz.

S  e  m  e  s  t  r  y

w.

ćw.

1

2

3

4

5

6

7

8

egz

zal

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

1

Współczesne trendy w technol. żywn.

30

10

15

15

10

x

2

Współczesne trendy w ocenie jakości żywnoś.

20

20

x

3

Projektowanie produktów spożywczych

20

20

x

4

Ekonomia

/ filozofia / etyka

60

30

30

x

5

Biotechnologia żywności

20

20

x

6

Współczesne poglądy w chemii żywn.

20

20

x

7

Inżynieria

żywności

20

20

x

8

Dydaktyka

330

30

30

45

45

45

45

45

45

x

9

Seminarium

40

5

5

5

5

5

5

5

5

x

10

Metodologia badań naukowych

200

25

25

25

25

25

25

25

25

x

11

Przedmioty

fakultatywne

150

30

30

30

30

30

x

R a z e m

340

580

50

60

80

60

65

75

45

85

50

75

50

75

75

75

2

9

Tygodniowo

3

4

5

4

4

5

3

5⅔

3

5

3

5

5

5

 

 

Łączna liczba godz. tygodniowo

7

9

9

8

8

8

5

5

 

 

Egzaminy doktorskie z przedmiotu podstawowego, kierunkowego i języka obcego nowożytnego odbędą się po otwarciu przewodu doktorskiego. Złożenie pracy doktorskiej Dziekanowi Wydziału do 31.03.2013. Obrona pracy doktorskiej do 30.09.2013.

 








Lp.

Nazwa

przedmiotu

Ogólna liczba godz.

I rok

II rok

III rok

IV rok

Forma zalicz.

S e m e s t r y

ECTS

wykł

ćw.

1

2

3

4

5

6

7

8

egz

ocena

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

w.

ćw.

1

Współczesne trendy w technol. żywn.

8

30

10

15

15

10

x

2

Chemia stosowana dla przyrodników

1

20

20

x

3

Projektowanie produktów spożywczych

1

20

20

x

4

Ekonomia

/ filozofia

6

60

30

30

x

5

Biotechnologia i ocena żywności

1

20

20

x

6

Współczesne poglądy w chemii żywn.

1

20

20

x

7

Inżynieria

żywności

1

20

20

x

8

Dydaktyka

22

330

30

30

45

45

45

45

45

45

x

9

Seminarium doktoranckie

8

120

15

15

15

15

15

15

15

15

x

10

Metodologia badań naukowych

8

120

15

15

15

15

15

15

15

15

x

11

Przedmioty

fakultatywne

10

150

30

30

30

30

30

x

R a z e m

67

340

580

20

60

50

60

50

75

50

75

65

75

45

85

30

75

30

75

2

9

Tygodniowo

1

4

3

4

3

5

3

5

4

5

3

5

2

5

2

5

Łączna liczba godz. tygodniowo

5

7

8

8

7

8

7

7